Edvards Smiltēns Varšavā: “Rail Baltica” ir arī stratēģiskas nozīmes drošības projekts

(20.12.2022.)

No šodienas skatupunkta “Rail Baltica” dzelzceļa līnija vairs nav tikai ērts pasažieru savienojums ar Rietumeiropu. Tā iegūst aizvien lielāku stratēģisku nozīmi no drošības viedokļa kā artērija militāro kravu pārvadāšanai, ja rastos šāda vajadzība. To vizītes laikā Polijas galvaspilsētā Varšavā pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, uzsverot nepieciešamību Baltijas valstīm un Polijai kopīgi attīstīt stratēģiski nozīmīgus infrastruktūras projektus.

Turpinot oficiālo vizīti Polijā, Saeimas priekšsēdētāja vadītā delegācija šodien tikās ar Polijas Senāta maršalu Tomašu Grodzki (Tomasz Grodzki) un Polijas-Latvijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāju Robertu Telusu (Robert Telus).

Mēs dzīvojam tektonisku pārmaiņu laikā, kad līdz galam sabrūk padomju impērija. Mums kopā ir jāizmanto šī laikmeta sniegtās iespējas, lai atvērtu jaunu lappusi mūsu reģiona vēsturē un kopā izietu no šīs krīzes spēcīgāki, Polijas kolēģiem pauda E. Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka poļu karavīri kopīgi ar Latvijas un citu NATO valstu karavīriem paplašinātās kaujas grupas misijā gādā par Baltijas reģiona un Latvijas drošību. E.Smiltēns pateicās Polijai arī par dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, uzsverot, ka Latvijas sabiedrība ļoti augstu vērtē šo Polijas ieguldījumu.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka mūsdienās reģiona valstis ir savstarpēji cieši saistītas un Polijas drošība nav iedomājama bez brīvas Ukrainas un Baltijas valstīm, un otrādi. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem patlaban ir panākt pilnu neatkarību no Krievijas energoresursiem un nodrošināt stabilus gāzes un elektrotīklu savienojumus ar Rietumvalstīm.

Puses pauda gandarījumu par ievērojamo savstarpējas tirdzniecības apjomu, kas šogad jau pārsniedzis 2,6 miljardus eiro. Tomēr sadarbības potenciāls nebūtu nav izsmelts, Latvija ir droša vieta Polijas investīcijām, un mēs saskatām jaunas sadarbības iespējas daudzās nozarēs, tostarp atjaunojamās enerģijas, digitālo tehnoloģiju, pētniecības un inovāciju jomā, pauda Saeimas deputāti.

Saeimas priekšsēdētāju oficiālajā vizītē Polijā pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, viņa biedrs Juris Viļums un komisijas sekretāre Irma Kalniņa, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720304594332
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde