Edvards Smiltēns Japānas vēstniekam: drošība ir prioritāte

(24.11.2022.)
VideoGalerija

“Esošajā ģeopolitiskajā situācijā drošība ir prioritāte gan Eiropā, gan Klusā okeāna reģionā,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ceturtdien, 24.novembrī, parlamentā tiekoties ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jasuši Takasi (Yasushi Takase).

E.Smiltēns uzsvēra gan līdzšinējo veiksmīgo Latvijas un Japānas divpusējo sadarbību, gan Japānas dialogu ar Eiropas Savienību un NATO noteikumos balstītas starptautiskās kārtības uzturēšanā.

“Traģēdija, kas notiek Ukrainā, ir uzbrukums fundamentālām vērtībām – demokrātijai, brīvībai un neatkarībai -, par kurām mums, līdzīgi domājošām valstīm, ir jācīnās un jāuzvar kopā,” vēstniekam pauda E.Smiltēns.

Puses bija vienisprātis, ka ir satraucoši vērot atsevišķu valstu neitrālo nostāju attiecībā pret Krievijas izraisīto karu Ukrainā, un uzsvēra stratēģiskās komunikācijas, cīņas pret dezinformāciju un kiberdrošības nozīmi.

Saeimas priekšsēdētājs un vēstnieks pārrunāja iespējas veicināt pieredzes apmaiņu stratēģiskās komunikācijas jomā. E.Smiltēns vēstniekam akcentēja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (Stratcom) nozīmību un sniegtās iespējas.

Runājot par enerģētisko drošību, ir būtiski panākt pilnīgu neatkarību no Krievijas energoresursu ziņā,  uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, E.Smiltēns augstu vērtēja Japānas uzņēmēju investīcijas Latvijā un aicināja apsvērt turpmākās investīcijas transporta, tostarp “Rail Baltica”, enerģijas drošības, tai skaitā sašķidrinātās gāzes termināļa, un loģistikas infrastruktūrā. Saeimas priekšsēdētājs rosināja arī attīstīt sadarbību augsto tehnoloģiju jomā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303941585
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā