Saeimā atklāj fotokonkursa “Brīvība. Neatkarība. Demokrātija” uzvarētāju darbu izstādi

(10.11.2022.)
VideoGalerija

Saeimas namā ceturtdien, 10.novembrī, svinīgi atklāta jauniešu fotokonkursa “Brīvība. Neatkarība. Demokrātija” izstāde, kā arī sveikti konkursa uzvarētāji un viņu pedagogi.

“Paldies, ka šos varbūt kādam abstraktos jēdzienus - brīvība, neatkarība, demokrātija - esat pārvērtuši skaidros un spēcīgos vizuālos simbolos, ļaujot daudz plašākam cilvēku lokam, arī jūsu vienaudžiem, sajust un aizdomāties par mūsu valsti, mūsu Latviju. Brīvu, neatkarīgu un demokrātisku,” uzrunājot konkursa dalībniekus izstādes atklāšanā, sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētājs, brīvība, neatkarība, demokrātija ir vērtības, ko cildinājis viens no mūsu demokrātijas tēviem Tautas padomes priekšsēdētājs, Satversmes sapulces vadītājs, Latvijas Republikas pirmais prezidents Jānis Čakste. Šīs vērtības ir definētas un saaugušas ar mums jau vairāk nekā simts gadus. Tās radītas Latvijai vēsturiskā brīdī. Turklāt vēsturiskais brīdis mums, latviešiem, ir katru dienu, jo viss, ko mēs darām, ir veltīts tam, lai stiprinātu šīs trīs vērtības, sacīja E.Smiltēns, paužot pārliecību, ka arī klātesošajiem jauniešiem būs iespēja piedzīvot mūsu valstij un tautai vēsturiskus brīžus, saprast to nozīmi un pieņemt ļoti pareizus un nepieciešamus lēmumus.

Fotokonkursa uzvarētājus sveica arī Nacionālo bruņoto spēku komandiera biroja priekšnieks komandleitnants Valdis Andersons, Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Viesturs Bubucis, Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs, bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots un bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī Tautas padomes priekšsēdētāja, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste.

Saeimā izstādīti 12 darbi, kas atzīti par fotokonkursa “Brīvība. Neatkarība. Demokrātija” uzvarētājiem, tos iesūtījuši deviņi autori. Konkurss rīkots, atzīmējot Saeimas simtgadi un gatavojoties Lāčplēša dienai. Lai piedalītos konkursā, jauniešiem pašu uzņemtās fotogrāfijās bija jāatveido pamatvērtības – brīvība, neatkarība, demokrātija – kā daļa no savas un mūsu valsts dzīves.

Konkursā uzvarējušo fotogrāfiju autori ir Annija Balčūne, Jūlija Kasecka, Martins Levuškāns, Līga Gredzena, Laura Skrūskopa, Sandra Kirilova, Edgars Ancītis, Dinija Daugule, Laura Kristīne Anšance. Diviem konkursa dalībniekiem - Martai Paulai Brolītei un Arturam Pīlācim – piešķirtas īpašas žūrijas balvas.

Pēc izstādes atklāšanas konkursa uzvarētāji un viņu pedagogi ekskursijā iepazīs Saeimas namu, apmeklēs Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku Patruļkuģu eskadru, kur izies jūrā ar patruļkuģi P-08 “Jelgava”. Viesojoties Patruļkuģu eskadrā, fotokonkursa uzvarētāji piedalīsies ziedu nolikšanā un piemiņas vainaga nolaišanā jūrā, godinot Lielbritānijas, Francijas un Īrijas jūrniekus, kuri krituši, sniedzot atbalstu Latvijas Neatkarības karā 1919.gadā.

Fotokonkursu organizē Saeima. To rīko Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Jaunsardzes centru un muzeju “Jāņa Čakstes māja”.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303572524
Konkursa uzvarētāju darbi: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303302821
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde