Saeimas simtgadē parlaments sanāks uz svinīgo sēdi

(04.11.2022.)

Pirms simts gadiem, 1922.gada 7.novembrī, pulksten 12.00 Jēkaba ielas namā uz savu pirmo sēdi pulcējās Latvijas Republikas Saeima. Līdz ar 1.Saeimas sanākšanu spēkā stājās arī Latvijas valsts pamatlikums – Satversme. Par godu šiem notikumiem pirmdien, 7.novembrī, pulksten 12.00 uz svinīgo sēdi sanāks 14.Saeima, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Šajā dienā uz parlamentu aicināti bijušie Saeimas priekšsēdētāji – Anatolijs Gorbunovs, Ilga Kreituse, Alfreds Čepānis, Jānis Straume, Ingrīda Latimira (iepriekš Ūdre), Indulis Emsis, Gundars Daudze, Solvita Āboltiņa un Ināra Mūrniece. Uz parlamentu aicinātas arī valsts augstākās amatpersonas, 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka un citi bijušie Augstākās padomes deputāti, kā arī ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Savukārt pirms sēdes pulksten 10.30 parlamenta deputāti pulcēsies uz svinīgu pasākumu “Latvijas parlamentārisms Saeimas simtgadē”. To atklās Saeimas priekšsēdētājs E.Smiltēns. Pasākumā paredzēti priekšlasījumi un ekspertu diskusija, kuru vadīs Satversmes tiesas tiesnesis, bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. Priekšlasījumu par Saeimas deputātu kā tautas priekšstāvju tiesībām un pienākumiem sniegs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents Jānis Pleps. Saeimas Juridiskā biroja vecākais juridiskais padomnieks Edvīns Danovskis runās par likumdošanas un tiesību jaunrades galvenajiem principiem, savukārt G.Kusiņš iezīmēs parlamentārās kultūras un tradīciju veidošanos un attīstību.

Simtgades dienā parlamenta Balsošanas zālē būs eksponēta unikāla vēstures liecība – starpkaru perioda oriģinālais Saeimas Prezidija krēsls.

Savukārt pulksten 14.00 Saeimas Prezidija locekļi un deputāti piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Gan 7.novembra parlamenta sēdi, gan svinīgo pasākumu ikviens varēs vērot tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā.

 

Saeimas vēsture faktos un skatiļos

 

Mediju iespējas

10.30 – 11.30
Svinīgs pasākums “Latvijas parlamentārisms Saeimas simtgadē”
Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11

12.00
Latvijas Republikas 1.Saeimas sanākšanas un Satversmes spēkā stāšanās 100.gadadienai veltītā parlamenta svinīgā sēde
Sēžu zālē, Jēkaba ielā 11

14.00
Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
Mediju pulcēšanās laukumā pie Brīvības pieminekļa

Mediju pārstāvju ierašanās katrā no pasākumiem – 15 minūtes pirms to sākuma.
Ierodoties uz pasākumiem, lūdzam ģērbties lietišķi.
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākumu atspoguļošanai lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244. 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā