Baltijas Asamblejas balvu zinātnē saņem Latvijas zinātnieki - Gustavs Strenga, Andris Levāns, Renāte Berga un Laura Kreigere-Liepiņa

(28.10.2022.)
Galerija

Latvijas zinātniekiem Gustavam Strengam, Andrim Levānam, Renātei Bergai un Laurai Kreigerei-Liepiņai piektdien, 28.oktobrī, svinīgā ceremonijā pasniegta Baltijas Asamblejas (BA) balva zinātnē. Balva pasniegta par kolektīvo monogrāfiju “Rīgas jezuītu kolēģijas grāmatu krājuma (1583-1621) katalogs. Krājuma vēsture un rekonstrukcija”.

BA balvu literatūrā saņēma prozaiste un dzejniece Kai Āreleidai (Kai Aareleid) par romānu “Vaikne ookean” (“Klusais okeāns”). Savukārt balva mākslā šogad piešķirta gleznotājam Šarūnam Saukam (Šarūnas Sauka) par unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu.

“Jūsu sasniegumi iedvesmo citus. Jūs spodrināt Baltijas valstu reģiona zīmolu, kuru raksturo mūsu nacionālo kultūru savdabības kopšana apvienojumā ar jaunajam laikmetam raksturīgo inovatīvo pieeju,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns uzsvēra, ka ar BA balvu tiek godināti cilvēki, kuri palīdz apvienot mūsu valstis, kā arī stiprina Baltijas identitāti. “Jūs esat piemērs, ka ar Baltijas valstu partnerību mēs varam iet uz priekšu, sasniegt progresu un gūt panākumus,” sacīja J.Vucāns.

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. BA balva ir dibināta 1994.gadā.

Pasākumā pasniegta arī Baltijas Inovācijas balva, ko saņēma Latvijas uzņēmums SIA “Belss”, kas darbojas aizsardzības un drošības jomā. Inovācijas balvas diplomu saņēma Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums “LightCode Photonics”, kas izstrādā progresīvas tehnoloģijas mobilitātei, kā arī Lietuvas uzņēmums “Genomika” - jaunuzņēmums, kas izstrādā biotehnoloģiju izpētē balstītus risinājumus.

Pasākumā pasniegtas arī BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Ar BA medaļu godināta bijusī BA biedre un Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas priekšsēdētāja vietniece Dace Bluķe, vēsturnieks Kaspars Kļaviņš un BA Ekonomikas, enerģētikas un inovāciju komitejas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

Tāpat medaļa piešķirta Eiropas Komisijas vides, okeānu un zivsaimniecības komisāram Virginijam Sinkevičam (Virginijus Sinkevičius), kā arī NVO atbalsta organizācijas vadītājam, kas palīdz Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem Jūnasam Ēmanam (Jonas Öhman). Medaļas saņēma arī BA Lietuvas delegācijas dalībnieki Andrjus Mazuronis (Andrius Mazuronis) un Ķēstutis Masjulis (Kęstutis Masiulis).

Vēl ar medaļām godināts igauņu valodas un dialektu vēstures profesors Karls Pajusalu (Karl Pajusalu), Igaunijas dzīvības zinātņu universitātes rektors Maits Klāsens (Mait Klaassen) un Tarmo Kohvs (Tarmo Kohv) no Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldes.

Balvu pasniegšanas ceremonija piektdien, 28.oktobrī, notika BA 41.sesijas izskaņā mākslas muzejā “Rīgas birža”. Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas šajās dienās pulcējušies Rīgā, lai spriestu par Baltijas sabiedrības gatavību pārvarēt ārējo apdraudējumu radītās problēmas, kā arī par noturīgas, savstarpēji savienotas un rūpīgi saskaņotas energoapgādes sistēmas izveidi Baltijas valstīs. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303245211
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā