Svinīgā pasākumā Saeimas namā atklās parlamenta simtgadei veltītu pastmarku un aploksni

(19.10.2022.)

Ceturtdien, 20.oktobrī, svinīgā pasākumā Saeimas namā atklās parlamenta simtgadei veltītu pastmarku un aploksni. Uz tām attēlots Saeimas simtgades logo un ceriņu šķirne ‘Brīve’, kas simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts lielākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai.

Pasākumā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš. Tajā piedalīsies arī Saeimas Prezidija locekļi, deputāti, Latvijas Filatēlistu savienības viceprezidents Egils Plūme, kā arī Dārzkopības institūta vadošā pētniece, Saeimas simtgadei veltītās ceriņu šķirnes selekcionāre Sarmīte Strautiņa, kuras fotomateriāli izmantoti pastmarkas un aploksnes vizuālajā noformējumā.

Saeimas simtgadei veltītā ceriņu šķirne ‘Brīve’ selekcionēta Dārzkopības institūtā, tās nosaukums simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts augstākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai. Stilizēts ceriņa zieds, ko ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā, iekļauts arī Saeimas simtgades logo.

1.Saeima uz savu pirmo sēdi pulcējās 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00, un līdz ar parlamenta sanākšanu spēkā stājās arī Latvijas valsts pamatlikums – Satversme -, kas noteic valsts iekārtu un varas īstenošanas principus. 2022.gada 1.novembrī darbu sāks jau 14.Saeimas sasaukums. Parlamenta ievēlēšanas un darbības pamatprincipi palikuši nemainīgi cauri laikiem.

Saeimas simtgadei veltītās pastmarkas un aploksnes atklāšanas pasākums notiks ceturtdien, 20.oktobrī, pulksten 10.35 Saeimas nama Balsošanas zālē.

Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 20.oktobrī pasta centrā “Sakta” Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no pulksten 9.00 līdz 18.00.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt