Dagmāra Beitnere-Le Galla ar Polijas Sejma priekšsēdētāja vietnieku pārrunā reģiona drošības stiprināšanas iespējas

(27.06.2022.)
VideoGalerija

“Drošības stiprināšana šobrīd ir svarīgākais uzdevums mūsu reģionā. Polija jau vēsturiski ir bijusi atbalsts reģiona drošībai, un Krievijas iebrukums Ukrainā vēl ciešāk stiprinājis Latvijas un Polijas sadarbības saites,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, pirmdien, 27.jūnijā, parlamentā tiekoties ar Polijas Republikas Sejma priekšsēdētāja vietnieku Rišardu Terlecki (Ryszard Terlecki).

Arī Sejma priekšsēdētāja vietnieks atzīmēja valstu labo sadarbību, tostarp kopā cīnoties ar krīzi pie Baltkrievijas robežas. Gan Latvija, gan Polija stingri nosoda Krievijas karu Ukrainā un sniedz Ukrainai palīdzību. Puses bija vienisprātis par nepieciešamību tuvināt Ukrainu Eiropas Savienībai. “Mums kopā ir jāsargā Eiropas vērtības. Latvijas un Polijas balsīm ir jāskan kopā, lai mēs Eiropā būtu labāk sadzirdēti,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Polija un Latvija ir ieinteresētas nostiprināt NATO austrumu flangu, sacīja R.Terleckis. Puses bija vienisprātis, ka tuvākajās dienās gaidāmajā NATO samitā Madridē pieņemtie lēmumi mūsu reģiona drošībai būs ļoti nozīmīgi, tostarp saistībā ar NATO spēku klātbūtnes stiprināšanas iespējām, kā arī Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt stiprināt parlamentāro sadarbību arī pēc gaidāmajām parlamentu vēlēšanām, it īpaši starp aizsardzības un drošības komisijām. Uzsvērta tika arī piegādes un loģistikas ķēžu nozīme valstu drošībā.

Pārrunājot sadarbību izglītībā, Saeimas priekšsēdētājas biedre izcēla poļu skolas Latvijā, atzīmējot, ka tās veido Latvijas valstij lojālus pilsoņus. Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda, ka mums ir būtiski uzturēt sadarbību ar Polijas augstskolām.

Pārspriežot abu valstu infrastruktūras savienojamības projektus, D.Beitnere-Le Galla uzsvēra, ka “Rail Baltica” projektā Varšava būs atslēga sazobei ar Eiropu.

Sarunā piedalījās arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Polijas parlamentu deputāts Raimonds Bergmanis.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720300125049
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā