Saeimā atklāj karā nogalinātā ukraiņu fotogrāfa Maksa Levina darbu izstādi

(21.06.2022.)
VideoGalerija

“Šī izstāde apliecina ukraiņu fotožurnālista Maksa Levina pašaizliedzību un varonību, pildot savu pienākumu, un tā mudina vēlreiz noliekt galvu Ukrainas karavīru un Ukrainas tautas priekšā, visiem spēkiem ik dienu aizsargājot savu zemi,” otrdien, 21.jūnijā, Saeimas namā atklājot fotoizstādi “Krievijas militārais iebrukums Ukrainā. 2022.gada hronika: sākums”, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

I.Mūrniece norādīja, ka iniciatīva Saeimas namā izstādīt ukraiņu žurnālista un dokumentālā fotogrāfa Maksa Levina (Maks Levin) darbus, kuri tapuši Krievijas izraisītā kara Ukrainā pirmajās dienās, nākusi no Ukrainas parlamenta – Verhovna Rada – priekšsēdētāja Ruslana Stefančuka (Ruslan Stefanchuk). Trīs jūru iniciatīvas samits ir piemērots brīdis izstādes atklāšanai, jo pulcē dalībniekus no valstīm, kuras vieno vēlme stiprināt demokrātiju un pretoties Krievijas brutālajai agresijai tepat Eiropā, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece izteica līdzjūtību M.Levina tuviniekiem, kolēģiem un līdzgaitniekiem. Lai viņa piemiņa un darbi kalpo iedvesmai, veidojot Eiropu drošāku, un lai nākotne nestu uzvaru Ukrainai, sacīja I.Mūrniece.

M.Levina fotogrāfijas atklāj skarbo patiesību par Krievijas karu Ukrainā. Savu profesionālo pienākumu viņš pildīja līdz mūža galam, dokumentējot drosmīgos Ukrainas karavīrus, kuri aizstāv gan Ukrainu, gan visas Eiropas demokrātiju. Mēs maksājam augstu un šausminošu cenu, lai varētu būt Eiropā, izstādes atklāšanā sacīja Ukrainas parlamenta vicespīkere Olena Kondratjuka (Olena Kondratiuk).

Pirmajās piecās pilna mēroga kara dienās M.Levinam izdevās publicēt fotoreportāžas no vismaz septiņiem karstajiem punktiem dažādās Ukrainas vietās – no Harkivas līdz Vasiļkivai, kā arī no vairākām apdzīvotām vietām pie Irpiņas un Žitomiras. 2022.gada 13.martā viņš pazuda bez vēsts. Vēlāk atklājās, ka M.Levins gājis bojā, veicot dienesta pienākumus, miris no diviem apzināti raidītiem krievu okupantu šāvieniem. Pēc nāves M.Levins saņēmis Ukrainas valsts apbalvojumu par drosmi un apņēmību, dokumentējot Krievijas agresiju.

Izstādes iniciators ir Ukrainas parlaments, to atbalsta Saeima un Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720299961926
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt