Ukrainas parlamenta – Augstākās Radas – priekšsēdētāja Ruslana Stefančuka (Ruslan Stefanchuk) uzruna

(07.04.2022.)

V. E. Ukrainas parlamenta – Augstākās Radas – priekšsēdētāja Ruslana Stefančuka (Ruslan Stefanchuk) uzruna
Latvijas Republikas 13. Saeimas sēdē

2022. gada 7. aprīlī

Cienījamā Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrnieces kundze! Vispirms gribu jums pateikties par nemainīgu atbalstu Ukrainai šajā briesmīgajā brīdī – Krievijas karā pret Ukrainu. Es priecājos par to, ka jūs nesen apmeklējāt Kijivu un atbalstījāt mūs šajā grūtajā brīdī kopā ar Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājiem.

Gribu atzīmēt, ka tieši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu priekšsēdētāji bija pirmie, kuri atbrauca uz Ukrainu šajā grūtajā laikā. Šis piemērs ir apbrīnojams.

Es jūtu Latvijas atbalstu šo briesmīgo notikumu priekšā, ar ko saskaras Ukraina. Krievijas okupanti, Krievijas varmākas – cik briesmīgas lietas viņi ir izdarījuši Kijivas apgabalā!

Mēs strādājam pie tā, lai pārtrauktu draudzības līgumus ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju. Nav pieņemami atbalstīt un uzturēt jebkādas attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju.

Mēs arī neatbalstām un aizliedzam simbolikas lietošanu – tādas simbolikas lietošanu, kas atspoguļo vardarbību un karu, Krievijas karu pret Ukrainu. Es priecājos par to, ka Latvijā ir pieņemts lēmums par to, lai aizliegtu Krievijas agresijas simboliku... un lai netiktu atbalstīta Krievijas agresija.

Šajā kontekstā es nevaru nepieminēt ļoti svarīgu Latvijas atbalstu attiecībā uz Krievijas saukšanu pie atbildības starptautiskās institūcijās, piemēram, Latvija Starptautiskajā tiesā atbalstīja lietu, ko tiesa izskata saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Gribu atzīmēt un uzsvērt to, ka jūs veicat arī citus soļus, lai demonstrētu solidaritāti ar Ukrainu, piemēram, sadarbības līgumu laušanu starp Latvijas un Baltkrievijas pilsētām. Piemēram, Tukums, Jelgava un daudzas citas pilsētas lauza šādus līgumus, kā arī tika pārdēvēta iela Rīgā, kur atrodas Krievijas vēstniecība.

Gribētu pateikties Latvijai arī par to, ka Latvija atbalstīja lidojumu aizliegšanu virs Ukrainas. Latvija atbalstīja šo lēmumu.

Latvijā dara ļoti daudz saistībā ar humāno palīdzību Ukrainai.

Mēs esam pateicīgi arī par ieroču, munīcijas un citu svarīgu kravu piegādi Ukrainai. Katra šāda piegāde nozīmē ne tikai to, ka mēs spējam labāk pretoties Krievijas agresijai, bet arī to, ka tiek glābtas dzīvības Ukrainā.

Vēlos uzsvērt Latvijas lēmuma nozīmi attiecībā uz to, ka Latvijas pilsoņi, kuri vēlas, var piedalīties Krievijas un Ukrainas karā Ukrainas pusē.

Vēlos pateikties un uzsvērt to, ka Latvija daudz dara Ukrainas bēgļu uzņemšanā, jo daudzi ukraiņu cilvēki meklē patvērumu citās valstīs, un Latvija ir ļoti labs piemērs, kā uzņem šos bēgļus. Mēs ļoti augstu vērtējam Latvijas centienus attiecībā uz sankciju pastiprināšanu pret Krievijas Federāciju, tas nozīmē, ka Krievijai būs mazākas iespējas veikt agresīvus soļus pret citām valstīm. Šīm sankcijām ir jābūt vēl skarbākām, vēl stingrākām, kamēr mērķi nav sasniegti.

Ukraina ir pateicīga par to, ka Latvija atbalsta iniciatīvu saistībā ar tirdzniecības pārtraukšanu ar Krieviju. Atsevišķs jautājums ir Krievijas naftas un gāzes piegādes Eiropas valstīm. Es saku paldies Latvijai un citām Baltijas valstīm par to, ka Krievijas gāze un nafta nevar nokļūt Eiropas tirgū. Mēs arī atbalstām to, ka Latvija pieņem lēmumus attiecībā uz to, lai Krievijas gāze netiktu piegādāta Eiropas valstīs. Mēs atbalstām Latvijas iniciatīvu attiecībā uz to, ka Latvija atbalsta Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā. Tas ir ļoti svarīgi.

Godātie kolēģi! Dārgā Ināra! Esmu pateicīgs par katru jūsu lēmumu, par katru palīdzību, par katru eiro. Tikai kopā mēs varam uzveikt ienaidnieku. Mēs esam kopā, mēs esam solidāri! Patiesība ir mūsu pusē!

Slava Ukrainai! Slava Latvijai!

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt