Saeimas namā atklās Paulam Kalniņam veltītu izstādi

(02.03.2022.)

Saeimas namā ceturtdien, 3.martā, svinīgi atklās ilggadējā Saeimu priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150 gadu jubilejai veltītu izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas”.

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Klātesošos uzrunās arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieks, vēsturnieks Toms Ķikuts.

Izstāde stāsta par vienu no sava laika ietekmīgākajām politiskajām figūrām, valstsvīru, ārstu un publicistu Paulu Kalniņu – demokrātijas idejas uzturētāju un aizstāvi. Viņš darbojies Tautas padomē, bijis Satversmes sapulces loceklis un ievēlēts Satversmes komisijā, kas izstrādāja pamatlikuma projektu, kā arī ticis ievēlēts visos Saeimas sasaukumos starpkaru posmā.

Parlamenta vēsturē Pauls Kalniņš iegājis kā ilggadējs cieņu un autoritāti izpelnījies Saeimas priekšsēdētājs. Pauls Kalniņš ir tas Saeimas priekšsēdētājs, kurš šo amatu pildījis visilgāk – 1., 2., 3., un 4.Saeimā, kopumā gandrīz 10 gadus.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi Pauls Kalniņš bija Valsts prezidenta pienākumu izpildītājs. Šo pienākumu viņš veica kopš 1944.gada rudens līdz savai nāvei 1945.gadā.

Izstādi veidojusi Saeima sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tajā apkopotas fotogrāfijas, vēsturiskās kinohronikas, dokumenti un priekšmeti no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja/mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Nacionālas bibliotēkas, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva un Saeimas bibliotēkas.

Latvijas parlaments šogad svin nozīmīgu jubileju – aprit 100 gadi, kopš pirmo reizi sanāca Saeima. Paulam Kalniņam veltītā izstāde ir daļa no jubilejas gada svinībām.

Izstādes atklāšanas pasākums notiks ceturtdien, 3.martā, pulksten 12.35 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11. Izstādes atklāšanu tiešraidē ikviens varēs vērot parlamenta Facebook kontā.

 

Mediju ievērībai

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kas vēlas apmeklēt izstādes atklāšanu, lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot 67087244.

Pieteikumā lūdzam norādīt vārdu, uzvārdu, personas kodu, pārstāvēto mediju un amatu. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, lūdzam ņemt vērā, ka pasākumu apmeklēt var ierobežots skaits cilvēku.

Saeimas telpās var atrasties Saeimā akreditēti plašsaziņas līdzekļu pārstāvji ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde