I.Mūrniece: pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vēl svarīgāka nekā jebkad iepriekš kļuvusi Baltijas un Ziemeļvalstu savstarpējā koordinācija

(28.02.2022.)
VideoGalerija

Krievija ir sākusi karu pret mums visiem, kam dārga brīvība, dzīvība, miers, demokrātija, pašcieņa un sava neatkarīga valsts kā vērtība. Šajā situācijā Baltijas un Ziemeļvalstu savstarpējā koordinācija ir kļuvusi svarīgāka nekā jebkad iepriekš, pirmdien, 28.februārī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pēc tikšanās ar Igaunijas, Lietuvas parlamentu priekšsēdētājiem un Zviedrijas parlamenta vicespīkeri.

Mēs esam pieredzējuši, ka ļoti strauji pasaule ir mainījusies ne tikai kara darbības dēļ. Tās valstis, kas aizstāv demokrātiju, vērtības, kuras dārgas arī mums, ir spējušas apvienoties un koordinēt savu rīcību tik labi, kā neesam pieredzējuši pēdējos gados, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, atzinīgi vērtējot Zviedrijas vēsturisko lēmumu sūtīt militāru palīdzību Ukrainai.

I.Mūrniece atzīmēja, ka pašlaik ir pilnīgi skaidrs, ka Krievija ir jāizolē gan starptautiskajās institūcijās, gan visās platformās, kur tas ir iespējams. Parlamentu koordinācija jau ir sākta, darbs notiek ļoti aktīvi, to dara gan diplomāti, gan parlamentārieši, un tas notiek arī citās jomās, piemēram, kultūrā un sportā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Esam vienoti sankciju politikā pret Krieviju. Ir panākta vienošanās par ļoti skarbu sankciju paketi, bet situācija ir jāvēro arī turpmāk. Ja notiek vēl aktīvāka karadarbība pret Ukrainu un tajā iesaistās arī Baltkrievija, nav izslēgts, ka ir jādomā par papildu sankcijām, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībai ir jābūt gatavai, ka karadarbība notiek dažādās vidēs. Mums jābūt gataviem viltus ziņu pieplūdumam un dezinformācijas kampaņām Latvijā. To mērķis ir pilnīgi skaidrs – vēlme diskreditēt atbalstu Ukrainai. Mums jābūt gudriem, jāpārbauda informācijas avoti. Ikvienam sabiedrības loceklim ir jābūt skaidram skatam uz notiekošo. Sabiedrības vienotība ir ārkārtīgi svarīga, sacīja I.Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka šorīt parlamenta sēdē deputāti vienprātīgi pieņēmām divus ļoti svarīgus likumus, kuri ļaus brīvprātīgajiem no Latvijas doties uz Ukrainu, lai tās bruņoto spēku sastāvā palīdzētu aizsargāt Ukrainas neatkarību.

Saeimas priekšsēdētāja skaidroja, ka, rūpējoties par spējām sevi aizsargāt, plānots palielināt Latvijas aizsardzības budžetu līdz 2,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta. Tāpat I.Mūrniece uzsvēra, ka parlaments no valdības tuvākajā laikā gaida likumprojektu, kas ļaus Latvijā uzņemt kara bēgļus no Ukrainas. Tāpat I.Mūrniece pateicās Latvijas sabiedrībai par jau sniegto humanitāro atbalstu Ukrainai.

Saeimas namā I.Mūrniece šodien tikās ar Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Jiri Ratasu (Jüri Ratas), Lietuvas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Zviedrijas Karalistes parlamenta vicespīkeri Osu Lindestamu (Åsa Lindestam).

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720297016166 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā