Latvijas un Polijas parlamentārieši kopīgā paziņojumā uzsver atbalstu Ukrainai un nosoda Krievijas agresiju

(08.02.2022.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti otrdien, 8.februārī, tikās ar Polijas Republikas Senāta Ārlietu un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju, senatoru Bogdanu Klihu (Bogdan Klich). Tikšanās laikā puses parakstīja kopīgu paziņojumu par drošības situāciju Eiropā, paužot atbalstu Ukrainai un nosodot Krievijas agresiju.

Paziņojumā Saeimas Ārlietu komisija un Polijas Senāta Ārlietu un Eiropas lietu komisija nosoda Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu pie Ukrainas robežas, paužot bažas, ka tas rada bruņota konflikta un destabilizācijas risku Eiropā.

Paziņojumā uzsvērts, ka parlamentārieši noraida Krievijas maldinošos apgalvojumus, ka Ukraina un NATO veiktu provokācijas, un aicina Krieviju nekavējoties izbeigt eskalāciju, izmantot diplomātiskus kanālus un ievērot starptautiskās saistības.

Latvijas un Polijas parlamentārieši mudina NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis sniegt vispusīgu atbalstu Ukrainai. Paziņojumā teikts, ka ir laiks nekavējoties uzsākt sarunas par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Tāpat Latvijas un Polijas deputāti uzstāj, ka Eiropas Savienībai steidzami jāmazina atkarība no Krievijas enerģijas importa.

Puses atbalsta NATO atvērto durvju politiku un visu valstu tiesības lemt par savu nākotni un ārpolitiku bez ārējas iejaukšanās, norādot ka NATO vērtības un pamatprincipi nav apspriežami.

Kopīgajā paziņojumā parlamentārieši apliecina Latvijas un Polijas nerimstošo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un apņemas turpināt atbalstīt Ukrainu tās izvēlētajā eiroatlantiskās integrācijas ceļā.

“Latvija un Polija ir cieši partneri reģionā un stratēģiskie sabiedrotie drošības jomā. Līdz ar pēdējā laika drošības izaicinājumiem sadarbība starp Latviju un Poliju kļuvusi vēl nozīmīgāka,” akcentē Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, uzsverot, ka Latvijai un Polijai ir kopīga izpratne par lielākajiem izaicinājumiem.

“Esam ļoti pateicīgi un augstu vērtējam Polijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, kā arī dalību gaisa telpas patrulēšanā,” pauž R.Kols, aicinot apsvērt papildus Polijas militāro spēku nosūtīšanu uz Latviju, ja tiks lemts par dalības pagarināšanu kaujas grupā.

Polijas Republikas Senāta Ārlietu un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs B.Klihs šodien viesojās Saeimā, kur tikās ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju R.Kolu, kā arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Juri Rancānu un komisiju deputātiem. Viesojoties Saeimā, parlamentārieši pārsprieda arī jūnijā Rīgā plānoto Trīs jūru iniciatīvas samitu, kā arī pārrunāja iespējas stiprināt Baltijas valstu un Polijas sadarbību drošības un aizsardzības jomā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720296534533
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā