I.Mūrniece: Latviju un Azerbaidžānu vieno draudzīgs dialogs

(02.02.2022.)
VideoGalerija

Latviju un Azerbaidžānu vieno draudzīgas attiecības un dinamisks parlamentārais dialogs, ko īpaši raksturo ciešas saites starp sadarbības grupām. Esam ieinteresēti veiksmīgo starpvalstu sadarbību attīstīt, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 2.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Azerbaidžānas Republikas parlamenta (Milli Medžlisa) priekšsēdētāju Sahibu Gafarovu (Sahiba Gafarova), kura kopā ar delegāciju apmeklē Latviju oficiālā vizītē.

Parlamentu spīkeres sarunā pievērsās Azerbaidžānas un Eiropas Savienības attiecību stiprināšanai. S.Gafarova apliecināja, ka attiecību veidošana ar Eiropas Savienību (ES) patlaban ir viena no Azerbaidžānas ārpolitikas prioritātēm. I.Mūrniece akcentēja Austrumu partnerību kā ES sadarbības instrumentu ar partnervalstīm, kā prioritāti izceļot individuālu pieeju.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvijas ieskatā Austrumu partnerības iniciatīva ir svarīgs mehānisms Azerbaidžānas un ES attiecību pilnveidošanai, uzsverot, ka sadarbības pamatā jābūt valsts interesēm atbilstošām un pielāgotām programmām. Latvija atbalsta reformu turpināšanu tiesiskuma un labas pārvaldības, kā arī korupcijas apkarošanas jomā un ir gatava dalīties ar pieredzi šajos jautājumos.

Pārrunājot aktuālo drošības situāciju, puses bija vienisprātis, ka ikvienas valsts ārpolitikas primārais uzdevums ir nodrošināt mieru un drošību savā valstī un tuvākajā reģionā. I.Mūrniece pauda Latvijas atbalstu stabilām un mierpilnām attiecībām Dienvidkaukāzā.

Runājot par ģeopolitisko situāciju Baltijas reģionā, I.Mūrniece atzīmēja, ka gaisā patlaban jūtamas aukstā kara vēsmas un drošības jautājumi ir kļuvuši par mūsu galveno prioritāti. Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja vērsa uzmanību uz saasināto situāciju pie Ukrainas robežas ar Krieviju, kā arī Aleksandra Lukašenko režīma īstenotajiem hibrīduzbrukumiem pie ES austrumu robežas.

Par abpusēji izdevīgām un stabilām tika novērtētas NATO un Azerbaidžānas attiecības. Latvija augstu novērtē Azerbaidžānas ieguldījumu eiroatlantiskajā drošībā, sniedzot atbalstu NATO vadītām miera uzturēšanas operācijām.

Pārrunājot valstu sadarbību daudzpusējos formātos, Saeimas priekšsēdētāja aicināja Azerbaidžānu atbalstīt Latvijas kandidatūru Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā.

Milli Medžlisa priekšsēdētāja uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt vizītē Azerbaidžānu.

Sarunā ar Azerbaidžānas parlamenta delegāciju šodien Saeimā piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Azerbaidžānas parlamentu vadītājs Romāns Naudiņš un šīs grupas loceklis Raimonds Bergmanis.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720296388927
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde