Saeimas priekšsēdētāja: pirms gadsimta ieliktie valstiskuma pamati joprojām dara Latviju stipru

(18.01.2022.)
Galerija

“Šogad mēs daudzināsim notikumus, kas ir daļa no mūsu valstiskuma fundamenta. To ielika mūsu priekšteči pirms gadsimta, un tas joprojām Latviju dara stipru, pastāvīgu un augtspējīgu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 18.janvārī, parlamenta 100.jubilejas gada atklāšanas pasākumā.

“Ir liels un reizē nemaz ne tik liels tas laiks, kas mūs šķir no pirmās līdz 13.Saeimai. Daudzējādā ziņā varam saskatīt arī līdzības. Karstas debates, zināma sadrumstalotība, bet vienlaikus arī ļoti laba sapratne par valstij un sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. Sapratne, ka Saeimas galvenā misija ir būt tautas priekšstāvim,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, ikvienam Saeimas sasaukumam vēlot ne tikai pildīt savu primāro uzdevumu – būt likumdevējam –, bet skatīties uz savu uzdevumu plašāk – strādāt valsts un tautas labā tā, lai valsts kļūtu arvien stiprāka un tauta – laimīgāka.

“Šajā Saeimas jubilejas gadā aicinu uzsvērt parlamenta lomu demokrātijā un vēlētāju lomu šīs demokrātijas uzturēšanā un aizsargāšanā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece akcentēja, ka šogad aprit simtgade arī kopš mūsu valsts konstitūcijas – Satversmes – pieņemšanas, izsludināšanas un spēkā stāšanās. “Ir pārsteidzoši un unikāli tas, cik spēcīga ir izrādījusies Satversme, kas tika pieņemta pirms 100 gadiem,” pauda I.Mūrniece, atzīmējot, ka ne apvērsums, ne okupāciju vara nespēja mazināt mūsu pamatlikuma politisko un juridisko nozīmi.

“Satversme ir bijusi mūsu valstiskuma leģitimitātes garantētāja visdažādākajos laikos. Tāpat tā devusi lielu varu demokrātiski vēlēta parlamenta rokās. Taču Satversme vienmēr arī atgādina – suverēnā vara valstī pieder Latvijas tautai, un ikvienam deputātam jāstrādā ne tikai savu vēlētāju, bet visas tautas labā,” uzsvēra I.Mūrniece.

“Mūsu Satversme, tās pamatprincipi, kas nosaka valsts iekārtu, ir bijis visdrošākais balsts visās mūsu cīņās par brīvību un neatkarību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja. “Satversme ir nodrošinājusi mūsu nacionālo interešu aizstāvību visos laikos. Mūsu Satversme ir vieda, principiāla, to diktējuši augsti politiskie un morālie principi. Tā ir mūsu valsts identitāte. Tā ir mūsu tautas identitāte,” paužot pateicību Satversmes tēviem, sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šogad godināsim arī ilggadējo Saeimas priekšsēdētāju Paulu Kalniņu, kurš izpelnījās uzticību vadīt Saeimu visos starpkaru laika sasaukumos un kuram šogad atzīmēsim 150.dzimšanas dienu. “Bez demokrātijas nebūs Latvijas,” citējot ievērojamo valstsvīru, sacīja I.Mūrniece.

“Lai tas, ka mums šogad būs tik daudz iespēju atcerēties sava valstiskuma saknes un vērtības, uz kurām mūsu valstiskums balstās, kā arī cilvēkus, kuri savu mūžu veltījuši Latvijas valstij, iedvesmo mūs darbam Latvijas labā šodien, rīt un vienmēr,” runas noslēgumā vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas jubilejas gada atklāšanas ietvaros prezentēts arī logotips, kas radīts par godu Saeimas simtgadei. Logotipa centrā ir stilizēts ceriņa zieds, kuru ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā. Tas ir sveiciens Saeimas simtajā jubilejā, kurai par godu radīta arī jauna, Latvijā selekcionēta ceriņu šķirne.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/51828524818/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā