Inese Voika ar Ruandas vēstnieku pārrunā ciešākas sadarbības iespējas starptautiskajās organizācijās

(11.01.2022.)
VideoGalerija

“Arī nelielām valstīm starptautiskā līmenī var būt spēcīga balss. Esam ieinteresēti attīstīt ciešāku sadarbību ar Ruandu gan divpusējā, gan starptautiskā līmenī,” uzsvēra Saeimas sekretāra biedre Inese Voika, otrdien, 11.janvārī, tiekoties ar Ruandas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Olivjē Žanu Patriku Nduhungirehi (Olivier Jean Patrick Nduhungirehe). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Vēstnieks akcentēja, ka gan Latvija, gan Ruanda ir salīdzinoši nelielas valstis ar sarežģītu vēsturi un mums ir plašas iespējas tuvāk iepazīt vienam otra valsti un situāciju reģionā. Ģeogrāfiski lielais attālums nav šķērslis dinamisku attiecību attīstībai, sacīja vēstnieks, paužot gatavību ciešāk sadarboties arī starptautiskajās organizācijās.

Vēstnieks akcentēja, ka Ruanda ir gatava dalīties savā pieredzē par dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē, kuras dalībvalsts bijusi jau divas reizes. Latvija kandidēs ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā, lai sniegtu savu ieguldījumu globālo miera un drošības jautājumu risināšanā, un būsim pateicīgi par Ruandas atbalstu, sacīja  I.Voika.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, I.Voika uzsvēra Latvijas spēcīgo un strauji augošo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozari, kas sniedz būtisku ieguldījumu ne vien privātā, bet arī valsts sektora attīstībā. Mūsu kā nelielas valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas uzņēmēju priekšrocība ir spēja ātri pielāgoties dažādiem pieprasījumiem, un spilgts piemērs tam ir e-Saeima, akcentēja I.Voika. Covid-19 pandēmijas sākumā Saeima kļuva par vienu no pirmajiem parlamentiem, kas spēja strādāt pilnībā attālināti.

Saeimas sekretāra biedre aicināja veicināt eksportu, veidojot saites starp abu valstu uzņēmējiem. Puses sprieda arī par to, cik būtiski valsts attīstībai ir nodrošināt ciešu valsts pārvaldes dialogu ar pilsonisko sabiedrību, īpaši izceļot nevalstisko organizāciju lomu.

Vēstnieks rezidē Hāgā, Nīderlandē.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720295882430
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde