Saeima noteic valstspilsētu apvienošanu ar blakus novadiem

(09.12.2021.)

Saeima ceturtdien, 9.decembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas noteic Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes un Ventspils valstspilsētu apvienošanu ar apkārtējiem novadiem. 

Daugavpilij pievienos Augšdaugavas novadu, Jelgavai - Jelgavas novadu, Liepājai - Dienvidkurzemes novadu, Rēzeknei - Rēzeknes novadu, savukārt Ventspilij - Ventspils novadu. 

Tādējādi tiks nodrošināts, ka jaunizveidotajos novados būs attīstības centrs atbilstoši administratīvi teritoriālās reformas izvirzītajiem kritērijiem. Jaunajos novados tiks veicināta arī citu reformas kritēriju izpilde, radot priekšnoteikumus ilgtspējīgai tautsaimniecības attīstībai un nodrošinot pašvaldības spējas piesaistīt investīcijas, izveidot efektīvu izglītības, veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu iestāžu, sabiedriskā transporta un ceļu, kā arī komunālās saimniecības tīklus, teikts grozījumu anotācijā. 

Jaunos novadus paredzēts izveidot līdz pašvaldību vēlēšanām 2029.gadā. 

Grozījumi noteic ciešāku sadarbību starp valstspilsētām un robežojošajiem novadiem. Sadarbība plānota arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, transporta pakalpojumu organizēšanā un bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā arī pašvaldības mantas apsaimniekošanā un saimnieciskās darbības sekmēšanā. 

Līdz šim kaimiņu pašvaldībām bija jānodrošina sadarbība teritorijas attīstības plānošanas, civilās aizsardzības, izglītības un atkritumu apsaimniekošanas jautājumos. 

Ministru kabinetam līdz 2023.gada 1.janvārim uzdots izstrādāt likumprojektu par administratīvo reģionu izveidi Vidzemē, Latgalē, Kurzemē, Zemgalē un Rīgas reģionā valsts un pašvaldību kopīgo funkciju realizēšanai, kā arī Saeimā iesniegt priekšlikumus par Varakļānu novada administratīvo teritoriju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā