Baltijas Asamblejas balvu mākslā saņem mākslas zinātniece Ginta Gerharde-Upeniece

(05.11.2021.)
Galerija

Mākslas zinātniecei Gintai Gerhardei-Upeniecei svinīgā ceremonijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā pasniegta Baltijas Asamblejas (BA) balva mākslā. Tā piešķirta par starptautiskā izstāžu cikla “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” īstenošanu.

BA balva literatūrā piešķirta igauņu rakstniekam Vahuram Afanasjevam (Vahur Afanasjev) par romānu “Serafima ja Bogdan” (“Serafima un Bogdans”), kurā šogad mūžībā aizgājušais autors spilgti atainojis unikālas kopienas dzīvi Eiropas austrumu pierobežā, gaidot pastardienu.

Savukārt balva zinātnē piešķirta lietuviešu zinātniekam Virģinijam Šikšnim (Virginijus Šikšnys) par izciliem sasniegumiem biomedicīnā – novatorisku pētījumu CRISPR-Cas9 genoma rediģēšanā.

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. BA balva ir dibināta 1994.gadā.

Pasākumā pasniegta arī Baltijas Inovācijas balva, ko saņēma Lietuvas uzņēmums SIA “iDenfy”, kas nodrošina identitātes verifikācijas pakalpojumus. Ar Inovācijas balvas diplomu godināts arī informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmums SIA “INTEGRIS” no Latvijas un SIA “BISLY” no Igaunijas, kas darbojas būvniecības viedo risinājumu jomā.

Pasniegtas arī BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Ar BA medaļu godināta Saeimas deputāte un BA Latvijas delegācijas pārstāve Regīna Ločmele, Latvijas Universitātes profesors Andris Levāns, kā arī Latvijas Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Medaļas piešķirtas arī Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam (Gitanas Nausėda), Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētājai Viktorijai Čmilītei-Nilsenai (Viktorija Čmilytė-Nielsen), Seima Kultūras komisijas priekšsēdētājam Vītautam Jozapaitim (Vytautas Juozapaitis), kā arī Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) deputātam, bijušajam Igaunijas ārlietu ministram Urmasam Reinsalu (Urmas Reinsalu).

Tāpat medaļas saņēma BA prezidents Andrjus Kupčinsks (Andrius Kupčinskas), Baltijas jūras parlamentārās konferences ģenerālsekretārs Budo Bārs (Bodo Bahr), Azerbaidžānas parlamenta delegācijas vadītājs Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas (GUAM) Parlamentārajā asamblejā Azers Karimli (Azer Karimli), kā arī Igaunijas Dziesmu un deju svētku fonda komunikācijas vadītājs Stens Veidenbaums (Sten Weidebaum).

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157720107192844
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde