Plāno aizliegt Georga lenšu izmantošanu publiskos pasākumos

(27.10.2021.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 27.oktobrī, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumu likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” un grozījumu Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt publiskos izklaides un svētku pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos un piketos izmantot Georga lentes.

“Ņemot vērā Krievijas ekspansiju Ukrainā un tās īstenoto totalitāro ideoloģiju attiecībā uz bijušajām PSRS republikām, Latvijai ir pamats saskatīt pietiekamu apdraudējumu tās demokrātiskajai iekārtai un drošībai. Georga lenšu kā simbola nozīme laika gaitā ir mainījusies, un, pašlaik tās aizliedzot, tiktu ierobežotas iepriekš minētās ideoloģijas izpausmes. Mums ir skaidri jāpauž savas vērtības un jāparāda nostāja pret šo lenšu lietošanu publiskos pasākumos,” iepriekš uzsvēris Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Pašlaik likums “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” paredz, ka sapulces, gājiena un piketa dalībniekam šo pasākumu laikā ir aizliegts izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo tās republiku un nacistiskās Vācijas karogus, to bruņoto spēku un represīvo iestāžu formas tērpus, kā arī šā apģērba elementus, kuru kopums pēc to vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes. Tāpat aizliegts izmantot PSRS, bijušo tās republiku un nacistiskās Vācijas ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus — sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni.

Attiecīgs aizliegums noteikts arī Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā. Kā izņēmums noteikti gadījumi, kad minēto elementu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Grozījumi, kas paredz aizliegt Georga lenšu izmantošanu publiskos pasākumos, trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā