Inese Ikstena: investīcijas medicīnā ir investīcijas arī valsts ekonomiskajā izaugsmē

(28.04.2021.)
Galerija

“Lai gan onkoloģija ir viena no veselības aprūpes jomas prioritātēm, tai joprojām dramatiski pietrūkst finansējuma. Jāņem vērā, ka investīcijas medicīnā nodrošina labāku sabiedrības dzīves kvalitāti, kas savukārt veicina arī valsts ekonomisko izaugsmi,” trešdien, 28.aprīlī, pēc Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Ikstena.

Komisija sēdē uzklausīja jomas lietpratējus par Latvijas plāniem un gatavību integrēties Eiropas Savienības (ES) onkoloģijas sistēmā, kas ir izvirzīta par vienu no ES prioritātēm. Tostarp Veselības ministrijas pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar topošā valsts Onkoloģijas plāna galvenajiem virzieniem.

Plāna galvenais mērķis ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvoto mūžu, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības jomā, informēja Veselības ministrija.  

“Iepazīstoties ar ministrijas sagatavoto informāciju, varam secināt, ka jaunajā Onkoloģijas plānā ietvertajos virzienos ejam kopsolī ar Eiropas Savienību. Liela uzmanība papildus ir atvēlēta arī paliatīvās aprūpes uzlabošanai,” pauda I.Ikstena, akcentējot, ka būtiski ir nodrošināt plānoto pasākumu īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

Tāpat klātesošie pārsprieda nepieciešamību sakārtot vēža reģistru, pārrunāja jautājumu par ģimenes ārstu apmācību saistībā ar onkoloģiskām saslimšanām, kā arī diskutēja par zinātnes un pētniecības attīstības iespējām.

Komisija savā darbakārtībā pie nepieciešamajiem uzlabojumiem onkoloģijas jomā atgriezīsies, vērtējot arī Onkoloģijas plānā iekļautos pasākumus un tiem nepieciešamo finansējumu, par kuru detalizētākai informācijai jābūt pieejamai maija otrajā pusē, sacīja I.Ikstena.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā