Latgales apakškomisija sēdē atzīmē Latgales kongresa dienu

(27.04.2021.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisija 27.aprīlī sēdē atzīmēja Latgales kongresa dienu. Ikviens interesents varēja tai sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā.

Apakškomisijas deputātus attālināti uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un Saeimas frakciju pārstāvji.

Par izglītības tradīcijām Latgalē četru gadsimtu skatījumā stāstīja Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta reģionālo studiju centra “Latgales Pētniecības institūts” vadītājs Henrihs Soms. Savukārt par latgaliešu valodu digitālo resursu un mūsdienu valodu izglītības kontekstā runāja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore Sanita Martena.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

 

I.Mūrniece Latgales kongresa dienā: izglītība un kultūra ļāva briedināt latgalisko pašcieņu un identitāti

Sēdes materiāli:

Videoieraksts

Foto

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesores Sanitas Martenas prezentācija par latgaliešu valodu digitālo resursu un mūsdienu valodu izglītības kontekstā. Pārpublicējot datus no prezentācijas, atsauce uz autoru ir obligāta!

Sestdien, 20.aprīlī