Saeimas deputāti ar Francijas parlamentāriešiem pārrunā vienotas un cieši integrētas Eiropas vērtības

(30.09.2020.)
VideoGalerija

Latviju un Franciju vieno ciešas saites, un abām valstīm ir svarīga stipra un vienota Eiropa. Latvija atbalsta Francijas virzītos Eiropas Savienības (ES) integrācijas centienus, un mums ir svarīgi kopīgi aizstāvēt Eiropas vērtības, trešdien, 30.septembrī, uzsvēra Saeimas deputāti, tiekoties ar Francijas parlamenta deputātu delegāciju.

Ar Francijas parlamenta deputātu delegāciju tikās Saeimas priekšsēdētājas biedre, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Francijas parlamentu vadītāja Dagmāra Beitnere-Le Galla, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Gatis Eglītis, kā arī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājas biedrs Vitālijs Orlovs.

Demokrātijas vērtības ir Eiropas pamatā, un mums par tām jāiestājas arī turpmāk, akcentēja abu valstu parlamentārieši, uzsverot, ka šajā kontekstā satraukumu rada situācija Baltkrievijā. Puses bija vienisprātis, ka jāsniedz nepieciešamais atbalsts Baltkrievijas tautai, cīnoties par savām pilsoniskajām tiesībām un demokrātiju.

Vienlaikus Latvijas deputāti arī vērsa uzmanību un aicināja dalībvalstis un to uzņēmējus šajā laikā būt īpaši atbildīgiem, piedaloties tādos Baltkrievijas varas iestāžu publiskos preču iepirkumos, kas var tikt izmantoti iekšējām represijām pret Baltkrievijas tautu. Francijas deputāti norādīja, ka ES vienotā nostāja šajā jautājumā ir apliecinājums Eiropas suverenitātes un politiskā spēka pieaugumam, kā arī norādīja uz neizbēgamu nepieciešamību situācijas noregulēšanai uzturēt stratēģisku dialogu ar Krieviju.

Mūsu pienākums ir iestāties par Eiropas vērtību aizstāvību, tostarp Eiropas Padomē. Saeimas deputāti arī akcentēja, ka pēc Krievijas balsstiesību atjaunošanas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā Latvija kopā ar citām līdzīgi domājošām valstīm nodibināja grupu “Baltija+”, lai nodrošinātu Eiropas Padomes vērtību, principu un integritātes aizstāvību. Deputāti atzinīgi novērtēja, ka Francijas prezidentūras laikā “Baltija+” grupai notika konstruktīva diskusija par šiem strīdīgajiem jautājumiem ar Francijas Eiropas lietu valsts ministri Amēliju de Monšalēnu (Amélie de Montchalin).

Pārrunājot jautājumu par drošām vēlēšanām, Francijas parlamentārieši atzinīgi vērtēja Latvijas pieredzi un pauda interesi tuvāk iepazīt mūsu praksi, sargājot vēlēšanu procesu no ārvalstu iejaukšanās. Kā akcentēja Francijas deputāti, papildu pasākumi drošu vēlēšanu norisei ir būtiski visas ES līmenī. Latvijas deputāti uzsvēra, ka Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs ir apliecinājums mūsu augstajai kompetencei dezinformācijas apkarošanas jomā.

Saeimas deputāti izcēla arī vietējo uzņēmēju izstrādāto platformu e-Saeima, kas ļāvusi Covid-19 izraisītās krīzes laikā Latvijas parlamentam kļūt par vienu no pirmajiem pasaulē, kas sēdes var noturēt pilnībā attālināti. E-Saeimas drošības risinājumi ir pierādījums augstajiem drošības standartiem, un tas ļauj parlamentam pilnvērtīgi strādāt arī ārkārtējos apstākļos, skaidroja Latvijas deputāti.

Latvija augstu vērtē Francijas ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā, tostarp gaisa patruļas. Francijas parlamentārieši uzsvēra, ka svarīga arvien ciešāka sadarbība un apliecināja, ka Francijas nostāja aizsardzības un drošības jautājumos nemainīsies. Deputāti sprieda arī par ES robežu aizsardzību, un Francijas pārstāvji aicināja ES dalībvalstis būt solidārām šajā jautājumā.

Puses pārrunāja arī investīciju piesaistes iespējas, kā arī pievērsās jautājumam par ciešāku sadarbību zinātnē, īpaši izceļot atbalstu Francijas iniciatīvai par zaļāku Eiropu. Atbalstot Francijas prezidenta Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) redzējumu par dažādu alianšu veidošanu ar mērķi vidējā termiņā stiprināt Eiropas integritāti, parlamentārieši pārrunāja konkurētspējīgas izglītības telpas stiprināšanu Eiropā. Kā nozīmīgu piemēru Latvijas deputāti izcēla automātisku diplomu un zinātnisko grādu savstarpēju atzīšanu Baltijas valstīs, kā arī minēja, ka šobrīd noris sarunas par šīs vienošanās paplašināšanu ar Beniluksa valstīm, kam nākotnē, iespējams, varētu sekot arī Francija.

Ar Latvijas parlamentāriešiem Saeimā tikās Francijas Nacionālās Asamblejas Francijas–Latvijas sadraudzības grupas vadītājs Filips Šasēns (Philippe Chassaing), Francijas–Lietuvas sadraudzības grupas vadītājs Vinsents Rolāns (Vincent Rolland), Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Pjērs Aleksandrs Anglads (Pieyre-Alexandre Anglade), deputāts Aleksandrs Holroids (Alexandre Holroyd), kā arī Eiropas Parlamenta deputāts Stefans Sežurnē (Stephane Sejourne), kas Latvijā ieradušies oficiālā vizītē kopā ar Francijas Republikas prezidentu E.Makronu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157716189182138
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā