Saeima pieņem Starptautisko skolu likumu

(02.07.2020.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 2.jūlijā, galīgajā lasījumā pieņēma Starptautisko skolu likumu, kas nodrošinās vispārējās izglītības pieejamību ārvalstu un starptautisko organizāciju nodarbināto personu bērniem, tādējādi veicinot starptautisko sadarbību jautājumos, kas saistīti ar izglītību.

2018.gadā tika veiktas izmaiņas Izglītības likumā attiecībā par izglītības ieguves valodu Latvijas vispārējās izglītības programmās. Starptautiskajām skolām ir nepieciešams atsevišķs regulējums, lai noteiktu atbilstošus šo skolu darbības nosacījumus, teikts likumprojekta anotācijā.

Jaunais likums nosaka izveides un darbības juridisko ietvaru tām izglītības iestādēm, kuru galvenais darbības veids ir starptautiski atzītu vispārējās izglītības programmu īstenošana, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Regulējums nodrošinās vispārējās izglītības pieejamību ārvalstu un starptautiskajās organizācijās, it īpaši Eiropas Savienības (ES) institūcijās, Ziemeļatlantijas līguma organizācijās un ES dalībvalstu bruņotajos spēkos, nodarbināto un dienestā esošo personu bērniem (ģimenes locekļiem).

“Starptautisko skolu un starptautiskās izglītības piedāvājums ir būtisks veiksmīgas starptautiskās sadarbības īstenošanai Latvijā, un piedāvātais starptautisko skolu regulējums palīdzēs nodrošināt maksimālu šajās skolās izglītojamo integrāciju Latvijā, iekļaujot mācību programmā latviešu valodas, Latvijas vēstures un kultūras apguvi. Izglītojamajiem būs iespēja mācīties kādā no NATO un Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajām valodām, vienlaikus apgūstot Latvijas kultūru un tradīcijas, tādējādi nostiprinot piederības sajūtu un iespēju iejusties šajā vidē. Skatot piedāvāto likumu kopsakarā ar pārmaiņām Izglītības likumā un pāreju uz mācībām latviešu valodā visās izglītības iestādēs, šāda likumprojekta nepieciešamība ir likumsakarīga,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Pirmā privātā izglītības iestāde Latvijā, uz ko var attiecināt apzīmējumu “starptautiskā skola”, ir izveidota 1992.gadā. Patlaban šādas iespējas īsteno sešas privātās izglītības iestādes. Pakāpeniski, palielinoties Latvijas starptautiskās sadarbības apjomam un ārvalstu uzņēmumu un starptautisko organizāciju pārstāvniecību skaitam Latvijā, ir pieaudzis arī pieprasījums vispārējās izglītības iegūšanai svešvalodās, pauž likumprojekta autori. Pašlaik visās minētajās izglītības iestādēs ir licencētas arī Latvijas vispārējās izglītības programmas, tostarp pirmsskolas izglītības programmas, teikts likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā