Ināra Mūrniece: jāsekmē kvalitatīvāka likumdošana no saturiskā, valsts ilgtspējas un Satversmē ietverto pamatvērtību viedokļa

(07.02.2020.)
VideoGalerija

Parlaments ir tautas vēlēta institūcija, kas pārstāvniecības ceļā sevī iemieso suverēna gribu, un tas ir ārkārtīgi augsts mandāts un atbildība. To piektdien, 7.februārī, parlamentā atklājot diskusiju “Valsts padomes loma likumdošanā” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzsverot nepieciešamību sekmēt iespējami kvalitatīvāku likumdošanu no saturiskā, valsts ilgtspējas un Satversmē ietverto pamatvērtību viedokļa.

“Jaunas institūcijas izveide allaž ir ļoti nopietns jautājums, un tas ir rūpīgi jāizvērtē. Jāsaprot, kā jaunā institūcija iekļausies pašreizējā sistēmā, kāda būs tās atdeve, kā norisināsies tās darbs, kas pārstāvēs šo institūciju un kāda tieši būs tās saikne ar parlamentu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Valsts padomes – neatkarīgas, konsultatīvās institūcijas – pievienotā vērtība varētu būt sazobē jeb saiknē ar parlamentu un visu sabiedrību likumu veidošanas un pieņemšanas posmā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja dažādos izaicinājumus, ar ko nākas saskarties parlamentārās demokrātijas sistēmai, tostarp arī Latvijā, un kas atstāj iespaidu arī uz likumdošanas procesu un kvalitāti. I.Mūrniece izcēla parlamentu sadrumstalotību, kas rada grūtības rast vienotu redzējumu likumdošanas procesā, kā arī atzīmēja nepieciešamību pēc spēcīgām partijām kā vienu no galvenajiem parlamentārās demokrātijas funkcionēšanas priekšnosacījumiem.

Runājot par likumdošanas procesa pilnveidi, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra pirms trīs gadiem izveidotā Saeimas Analītiskā dienesta lomu, nodrošinot deputātu darbam nepieciešamus analītiskus pētījumus. Tomēr pastāvošais likumdošanas procesa konstitucionālais ietvars pamatā ir vērsts uz likumu kvalitātes novērtējumu pēc jau paveiktā, sacīja I.Mūrniece. 

Diskusiju “Valsts padomes loma likumdošanā” rīko Saeima, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja un Satversmes tiesa, un tās mērķis ir viedokļu apmaiņa par ideju Latvijā izveidot neatkarīgu Valsts padomi un tās iespējamo devumu likumdošanas kvalitātes celšanā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157713007886056
Izmantošanas noteikumi: http://saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde