Seminārā Saeimā pārrunā atjaunojamo energoresursu perspektīvu Latvijā

(03.12.2019.)

Otrdien, 3.decembrī, Saeimā norisinājās seminārs “Tīras enerģijas pakete un nacionālie enerģētikas un klimata plāni – atjaunojamo energoresursu perspektīva Latvijā”. Tajā tika runāts par Atjaunojamo energoresursu direktīvu un nacionālo atjaunojamo energoresursu politiku, īpašu uzmanību veltot jautājumam par atjaunojamo energoresursu potenciālu Latvijā. 

Semināru rīkoja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sadarbībā ar Eiropas Atjaunojamo enerģijas avotu forumu EUFORES. Semināru atklāja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, savukārt sesijas vadīja EUFORES ģenerālsekretārs Jans Geiss (Jan Geiss). 

Viens no semināra jautājumiem bija Latvijas pašreizējā situācija atjaunojamo energoresursu jomā un nacionālajos enerģētikas un klimata plānos paredzētie risinājumi. Šīs sesijas mērķis bija iepazīstināt ar esošajiem apstākļiem Latvijā, lai pārrunātu turpmāko politikas veidošanu atjaunojamo energoresursu sistēmas jomā. 

Tāpat dalībnieki diskutēja par jauno enerģētikas sistēmu un enerģētikas tirgus tendencēm Latvijā. Jomas pārstāvji iepazīstināja ar nozares inovācijām, potenciālajiem biznesa modeļiem, kurus iespējams pielāgot Latvijas enerģētikas sistēmai. Sesijā pārrunāja saules enerģijas izmantošanas un ieviešanas potenciālu Latvijā un vēja enerģijas attīstību nākamajā desmitgadē, kā arī bioenerģētikas ieguves un izmantošanas potenciālu Baltijas reģionā. 

Seminārā notika arī ekspertu diskusija par jautājumiem, kas skar enerģētikas pārejas veidošanu un finansēšanu Latvijā.

 

 Jānis Vitenbergs: Latvijā jāveido ilgtspējīga klimata un enerģētikas politika

 

Semināra materiāli: 

Programma

AS "Augstsprieguma Tīkls" padomes locekles Olgas Bogdanovs prezentācija

"Enefit Latvija" valdes locekļa Krista Mertena prezentācija

Latvijas Bioenerģijas asociācijas valdes locekļa Edgara Vīganta prezentācija

Latvijas Vēja enerģijas asociācijas valdes locekļa Andra Vanaga prezentācija

Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas izpilddirektora Gunāra Valdmaņa prezentācija

Semināra ieraksts: 1.daļa un 2.daļa

Fotogrāfijas

  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt