Saeima konceptuāli atbalsta valsts nekustamā īpašuma R.Vāgnera ielā nodošanu Riharda Vāgnera biedrībai

(19.09.2019.)
Galerija

Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai (RRVB) bez atlīdzības plānots nodot valsts nekustamo īpašumu R.Vāgnera ielā 4, pirmajā lasījumā ceturtdien, 19.septembrī, lēma Saeima. 

Likuma projekta mērķis ir piesaistīt privātos līdzekļus Vāgnera nama saglabāšanai, atjaunošanai un attīstīšanai, nododot nekustamo īpašumu RRVB, kas nodarbosies ar šo līdzekļu piesaisti. Vienlaikus paredzētas tiesības piesaistīt arī valsts un pašvaldību līdzekļus. Nekustamais īpašums nav ne atsavināms, ne ieķīlājams. Savukārt gadījumā, ja RRVB beidz pastāvēt, tas nododams atpakaļ valstij, paredz likuma projekts. 

Ar likuma projektu paredzēts, ka līdz ar nekustamo īpašumu biedrībai nodos arī tajā atrodošos kustamo mantu atbilstoši inventarizācijas sarakstam, tai skaitā, interjera priekšmetus. 

Ēka R.Vāgnera ielā 4 celta 1781.gadā, un tajā kādreiz atradies Rīgas Pilsētas teātris, par kura galveno diriģentu strādājis komponists R.Vāgners. Nekustamā īpašuma sastāvā esošā būve ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kā arī ir UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta “Rīgas vēsturiskais centrs”, valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa “Vecrīgas arheoloģiskais komplekss” daļa. Sabiedrībai tā ir pazīstama kā Vāgnera zāle, likuma projekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Nekustamais īpašums šobrīd ir avārijas stāvoklī un netiek lietots kopš 2006.gada, kad tas tika slēgts apmeklētājiem nedrošā tehniskā stāvokļa dēļ. Ņemot vērā ierobežotās valsts budžeta iespējas un nepieciešamo investīciju apjomu kultūras jomas būvniecības projektiem, vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojektā nav paredzēts valsts budžeta finansējums nekustamā īpašuma atjaunošanai. Tāpat nesekmīgi bijuši vairākkārtēji mēģinājumi objektu izsolīt, atzīmē likuma projekta autori. 

RRVB ir Starptautiskās Vāgnera biedrību asociācijas biedre un dibināta ar mērķi panākt Vāgnera mājas atdzimšanu. 

Lai likuma projekts “Par nekustamā īpašuma Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai” stātos spēkā, tas Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt