I.Mūrniece: mūsu Satversmi caurauž dziļas parlamentārisma un demokrātijas idejas

(11.06.2019.)
VideoGalerija

Mēs varam lepoties ne tikai ar vienu no vecākajām konstitūcijām, kas sekmīgi darbojas 21.gadsimtā, bet arī ar konstitūciju, ko caurauž dziļas parlamentārisma un demokrātijas idejas. Satversme ir mūsu valsts spēks, vērtību mērs un turpinātība. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 11.jūnijā, uzrunājot klātesošos grāmatas “Latvijas Republikas Satversmes komentāri. V nodaļa. Likumdošana” svinīgajā atklāšanas pasākumā parlamentā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas ar Satversmi esam nodzīvojuši 26 gadus, ar to ieejot arī mūsu valsts otrajā gadu simtā. Taču pa šiem gadiem ir nākusi izpratne, ka lakoniskajai Satversmei ir nepieciešami plašāki komentāri, lai no mūsdienu viedokļa padziļinātu vēsturiskā teksta izpratni, kā arī pielietojumu.

Satversme ir arī viena no īsākajām pasaules konstitūcijām, tajā ir tikai mazliet vairāk nekā 3600 vārdu. Tādēļ konstitucionālajā praksē ne tik liela nozīme ir Satversmes burtam, cik pareizai interpretācijai, kas atbilst Satversmes garam, sacīja I.Mūrniece, uzsverot Satversmes interpretācijas nozīmīgumu un izsakot pateicību plašajam autoru kolektīvam par ieguldīto darbu. I.Mūrniece pateicās visai valststiesību un konstitucionālo juristu saimei, kas ir valstiski domājoša un strādā ar patiesu mīlestību pret Latviju.

Jaunievēlētais Valsts prezidents un viens no komentāru autoriem Egils Levits grāmatas atklāšanā sacīja, ka Satversmes komentāri ir ieejas durvis Satversmes būtībā. Līdzšinējie Satversmes komentāri pagaidām ir augstākā virsotne, kuru esam sasnieguši Satversmes interpretācijā, bet noteikti būs jaunas virsotnes, kas tiks sasniegtas, balstoties uz šiem komentāriem, sacīja E.Levits.

Klātesošos uzrunāja arī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Satversmes komentāru zinātniskā projekta vadītājs Ringolds Balodis.   

Grāmatas “Latvijas Republikas Satversmes komentāri. V nodaļa. Likumdošana” autoru kolektīvu veido 40 zinātnieki, pētnieki un eksperti, vairums ir Latvijas Universitātes mācībspēki, praktiķi un juristi no Saeimas, Satversmes tiesas, Valsts prezidenta kancelejas un Tieslietu ministrijas.

Grāmata ir daļa no Satversmes zinātnisko komentāru projekta, un tā ir jau septītā komentētā Satversmes nodaļa. Monogrāfija ir veidota Latvijas Universitātes zinātniskā projekta ietvaros un izdota Latvijas Republikas oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” Grāmatu apgādā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709033684126
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt