Saeimā diskusijā runā par iekļaujošās izglītības nodrošināšanu bērniem ar īpašām vajadzībām

(08.02.2019.)

Saeimā piektdien, 8.februārī, norisinājās ekspertu darba seminārs “Iekļaujošās izglītības nodrošināšana bērniem ar īpašām vajadzībām”. Tajā dalībnieki runāja par būtiskākajām jomas problēmām, kā arī apsprieda iespējamās izmaiņas regulējumā, lai uzlabotu vispārējās izglītības pieejamību bērniem ar īpašām vajadzībām. 

Semināra uzmanības centrā - ekspertu un cilvēkus ar īpašām vajadzībām pārstāvošo nevalstisko organizāciju skatījums uz izaicinājumiem šajā jomā. 

Semināru rīkoja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, un to atklāja komisijas priekšsēdētāja biedrs Raivis Dzintars. Pasākuma ievadā klātesošos uzrunāja arī Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. 

Darba seminārā ar sistēmisku skatījumu un pastāvošajiem šķēršļiem jautājumā par atbalstu bērniem ar īpašām vajadzībām no agrīnas bērnības līdz augstākajai izglītībai klātesošos iepazīstināja Latvijas Autisma apvienības priekšsēdētāja Līga Bērziņa. Tāpat klātesošos par šo jautājumu uzrunāja Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta vecākā eksperte finanšu jautājumos Modra Jansone, Valsts izglītības satura centra Speciālās izglītības nodaļas vadītāja Mudīte Reigase un Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa. 

Semināra gaitā norisinājās arī ekspertu diskusija par jautājumiem, kas skar atbalstu skolas un izglītības programmas izvēlē, ārpusskolas atbalsta mehānismus un iekļaujošu izglītību vispārizglītojošajā skolā. Diskusiju ievadīja bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs un M.Golubeva. 

 

Deputāti: iekļaujošajai izglītībai jāpalīdz bērniem ar īpašām vajadzībām realizēt savu potenciālu

 

Semināra materiāli: 

Programma

Latvijas Autisma apvienības priekšsēdētājas Līgas Bērziņas prezentācija

Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktores Elīnas Celmiņas prezentācija

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt