Starptautiskā seminārā Saeimā diskutē par klimata pārmaiņu ietekmi uz Latviju

(31.05.2018.)

Lai kopā ar augsta līmeņa ekspertiem no Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa (IPCC) diskutētu par klimata pārmaiņām un ar tām saistīto obligāto pasākumu ietekmi uz Latviju, parlamentā ceturtdien, 31.maijā, norisinājās Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas organizēts starptautisks seminārs. 

Pasākumu atklāja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, savukārt ievadvārdus par klimata zinātni teica IPCC autore Luka Bogataja (Lucka Bogataj). 

Seminārā ar pasaules zinātnieku skatījumu uz tagadējām klimata pārmaiņām, tostarp pierādījumiem, ietekmi un risinājumiem, iepazīstināja IPCC darba grupas par klimata pārmaiņu ietekmi līdzpriekšsēdētājs Hanss Oto Pertners (Hans-Otto Poertner) un IPCC darba grupas par klimata pārmaiņu risinājumiem vicepriekšsēdētāja Diāna Irge Forzaca (Diana Urge Vorsatz). 

Ar uzrunu par klimata pārmaiņām Latvijā – jau piedzīvotajām izmaiņām un scenārijiem līdz 2100.gadam – uzstājās Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna. 

Savukārt ar Latvijas klimata politiku emisiju samazināšanai un klimata noturīguma sasniegšanai iepazīstināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu departamenta direktore Ilze Prūse. 

Semināra noslēgumā norisinājās dalībnieku diskusija. 

IPCC ir organizācija, kas apvieno 195 valstu zinātniekus, kuri pēta klimata pārmaiņas. Organizācija regulāri publicē secinājumus par klimata pārmaiņām, un arī Eiropas Savienības un Latvijas klimata politikas ir balstītas IPCC secinājumos. Šī būs pirmā reize, kad IPCC pārstāvji viesojas Latvijā. 

 

Semināra materiāli:

Programma

IPCC autora Lukas Bogataja (Lucka Bogataj) prezentācija

IPCC darba grupas par klimata pārmaiņu ietekmi līdzpriekšsēdētāja Hansa Oto Pertnera (Hans-Otto Poertner) prezentācija

IPCC darba grupas par klimata pārmaiņu risinājumiem vicepriekšsēdētājas Diānas Irges Forzacas (Diana Urge Vorsatzprezentācija

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu daļas vadītāja Andra Vīksnas prezentācija

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu departamenta direktores Ilzes Prūses prezentācija

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā