Juvelieru izstrādājumus varēs zīmogot ar Latvijas simtgades logo

(22.06.2017.)

Saeima ceturtdien, 22.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par valsts proves uzraudzību”, kas dos iespēju dārgmetālu izstrādājumus nākamgad zīmogot ar īpašu atšķirības zīmi – Latvijas Republikas simtgades grafisko simbolu. 

Izmaiņas likumā rosinātas, lai rotu māksliniekiem dotu iespēju aktīvi un radoši līdzdarboties mūsu valsts simtgades pasākumu norisēs, teikts likumprojekta anotācijā. Juvelieru izstrādājumu zīmogošana ar speciālu simtgades zīmogu padarītu tos īpašus un atpazīstamus, vēl daudzus gadus atgādinot par Latvijas 100.dzimšanas dienas svinībām. 

Līdz šim bija noteikts, ka dārgmetālu izstrādājuma gada atšķirības zīme ir zīmogs, kas norāda tā izgatavošanas gadu, un līdz šim tajā tika izmantots latīņu burts, kuru katram kalendārajam gadam nosaka Ministru kabinets. 

Saskaņā ar grozījumiem juvelieru izstrādājuma atšķirības zīme varēs būt ne tikai latīņu burts, bet arī skaitlis vai grafisks simbols, vai arī šo elementu kombinācija. 

Dārgmetālu izstrādājumu zīmogošana ar atšķirības zīmi būs brīvprātīga, un juvelieri savos mākslas darbos nākamgad varēs iestrādāt Latvijas simtgades simbolu. 

Likuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt