Ārlietu komisija konceptuāli atbalsta ES un Kubas sadarbības līgumu

(31.05.2017.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 31.maijā, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Politiskā dialoga un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kubas Republiku, no otras puses. Tas būs pirmais ES un Kubas divpusējais nolīgums un nodrošinās tiesisko regulējumu ciešākai sadarbībai un dialogam virknē jomu.

Nolīguma mērķis ir veicināt ES un Kubas attiecību uzlabošanu, radot pamatu tālākam politiskajam dialogam un sadarbībai. Līguma mērķis ir arī kopīgu drošības risinājumu meklēšana un cīņa pret terorismu, masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu, narkotiku ražošanu un izplatību, korupciju un organizēto noziedzību.

Tāpat nolīguma mērķis ir stiprināt politisko dialogu, ekonomisko sadarbību un tirdzniecību. Nolīgums arī sniegs atbalstu Kubas ekonomikas un sabiedrības modernizācijai ar mērķi stiprināt cilvēktiesības un demokrātiju, apkarojot diskrimināciju un nodrošinot ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu.

ES un Kuba sarunas par divpusējo nolīgumu sāka 2014.gada aprīlī. Nolīgums parakstīts 2016.gada decembrī. Latvijas vārdā to parakstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Nolīgums jāratificē visu ES dalībvalstu parlamentos.

Kopš 2008.gada Eiropas Komisija ir piešķīrusi Kubai 90 miljonus eiro, lai veicinātu valsts attīstību un sadarbību pārtikas drošības, klimata izmaiņu, atjaunojamās enerģijas, kultūras un izglītības jomās. No 2014. līdz 2020.gadam ES paredzējusi sniegt atbalstu Kubas tālākai attīstībai 50 miljonu eiro apmērā, īpaši atbalstot ilgtspējīgas lauksaimniecības attīstību, pārtikas drošību, vides aizsardzību, ekonomisko un sociālo modernizāciju, teikts likumprojekta anotācijā.

2015.gada jūnijā notika pirmais augsta līmeņa ES un Kubas cilvēktiesību dialogs, savukārt 2016.gada martā septītā ES un Kubas politiskā dialoga ietvaros pārrunātas iespējas attīstīt sadarbību migrācijas jomā un cīņā pret starptautisko terorismu, norādīts likumprojekta anotācijā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt