Saeimā atklās fotoizstādi “Pieejamība”

(31.05.2017.)

Saeimas namā ceturtdien, 1.jūnijā, atklās ceļojošo fotoizstādi “Pieejamība jeb tiesības uz cieņpilnu dzīvi/AcessAbility”. Tās darbi stāsta par cilvēkiem ar invaliditāti un viņu dzīvi - iekļaušanos sabiedrībā, par sapņiem un cerībām, bēdām un prieku, darbu, viņu ģimenēm un mīļajiem. 

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunas teiks arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms (Henrik Landerholm). 

“Tas ir visas sabiedrības uzdevums - nodrošināt maksimālu pieejamību cilvēkiem, kuriem tā kādu apstākļu rezultātā ir apgrūtināta. Šī izstāde būs vēl viens atgādinājums tam, ka mums jābūt pretimnākošākiem, atvērtākiem un vairāk jārūpējas par saviem līdzcilvēkiem,” tā par parlamenta atsaucību rīkot šo fotoizstādi saka I.Mūrniece. 

“Fotoizstāde portretos un personīgajos stāstos ir kā vēstījums par latviešu un zviedru cilvēkiem ar invaliditāti. Tā veidota, lai stāstītu, ka sabiedrība nav vienveidīga un ka starp mums dzīvo cilvēki, kuriem ir īpaši jāpielāgojas, domājot par to, kā iekļauties redzīgo, dzirdīgo un staigājošo sabiedrībā, kā izmantot infrastruktūru, kas nav īpaši pielāgota šo cilvēku vajadzībām,” pauž Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja A.Barča. 

A.Barča arī atzīmē, ka cieņpilnas dzīves nodrošināšana ir viena no cilvēka pamattiesībām. ANO Konvencijā par personu ar invaliditāti tiek atzīts, ka invaliditātes jēdziens pastāvīgi attīstās un ka invaliditāte rodas, cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem saskaroties ar attieksmes un apkārtējās vides šķēršļiem, kas ierobežo vienlīdzīgu iespēju pilnvērtīgi un efektīvi līdzdarboties sabiedrības dzīvē un pietiekamā apjomā baudīt sociālos labumus. 

Izstāde ceturtdien, 1.jūnijā, tiks atklāta Saeimas nama Sarkanajā zālē pulksten 10.35, un parlamentā tā būs apskatāma līdz 9.jūnijam.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde