Valsts pārvaldes komisija: strīdus gadījumos zemes piespiedu nomas maksu plānots samazināt

(23.05.2017.)

Strīdus gadījumos zemes gabala piespiedu nomas maksu privatizēta dzīvokļa un mākslinieka darbnīcas īpašniekam nākamajos trijos gados plānots noteikt no pieciem līdz trīs procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības. To paredz otrdien, 23.maijā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā galīgajam lasījumam Saeimas sēdē atbalstītie grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”.

“Komisija lēma virzīt grozījumus uz galīgo lasījumu, un piedāvātais risinājums, mūsuprāt, neļaus prasīt nesamērīgi lielu naudu par zemes nomu situācijās, kad daudzdzīvokļu māja atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes un nav iespējams vienoties par savstarpēji pieņemamu nomas maksu”, pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Plānots, ka tajos gadījumos, kad privatizēta dzīvokļa vai mākslinieka darbnīcas īpašnieks ar zemes īpašnieku nevar vienoties par zemes gabala nomas maksu, 2018.gadā to varēs noteikt līdz pieciem procentiem gadā, 2019.gadā – līdz četriem, bet 2020.gadā – līdz trim procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Patlaban noteikts, ka zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Savukārt strīdus gadījumā dzīvokļa īpašniekam tā nosakāma sešu procentu apmērā gadā no zemes kadastrālās vērtības. 

Likuma grozījumi trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē. 
 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā