Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju un Aizsardzības komisiju vadītāji noslēdz kopīgo vizīti Apvienotajā Karalistē

(29.03.2017.)

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā Karaliste izprot drošības situāciju mūsu reģionā, un arī pēc izstāšanās no Eiropas Savienības turpinās atbalstīt NATO klātbūtni Baltijā. To Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju un Aizsardzības komisiju vadītājiem apliecināja Apvienotās Karalistes politiķi, uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju un Aizsardzības komisiju vadītāji no 27. līdz 29.martam kopīgā vizītē uzturas Apvienotajā Karalistē.

O.Ē.Kalniņš, Saeimas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis un Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Baiba Braže klātienē vēroja Apvienotās Karalistes parlamenta sēdi, kurā Ministru prezidente Terēza Meja (Theresa May) sniedza oficiālu paziņojumu par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu jeb Brexit uzsākšanu.

Apvienotās Karalistes parlamentārieši pauda savas valsts interesi arī pēc Brexit turpināt attīstīt sadarbību ar Baltijas valstīm, uzsverot, ka visu trīs valstu Ārlietu komisiju un Aizsardzības komisiju vadītāju kopīgā vizīte ir stingrs apliecinājums Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotībai, informē O.Ē.Kalniņš.

Vizītes ietvaros Apvienotās Karalistes politiķi augstu novērtēja faktu, ka Baltijas valstis palielina finansējumu aizsardzībai. Latvija un Lietuva virzās uz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai, ko Igaunija jau sasniegusi. Tas ir piemērs citām Eiropas valstīm, baltiešiem sacīja Apvienotās Karalistes pārstāvji.

O.Ē.Kalniņš sarunās aktualizēja jautājumu par Latvijas pilsoņu statusu Apvienotajā Karalistē pēc Brexit. Apvienotās Karalistes pārstāvji apliecināja – Latvijas pilsoņu statuss Apvienotajā Karalistē un Apvienotās Karalistes pilsoņu statuss Eiropas Savienībā, tostarp latvijā, būs augsta prioritāte abām pusēm izstāšanās sarunās.

Sarunās puses bija vienisprātis par transatlantisko saišu nozīmīgumu. Apvienotās Karalistes politiķi apliecināja, ka arī pēc Brexit atbalstīs Eiropas Savienības sadarbību ar NATO, informē O.Ē.Kalniņš.

Vizītes ietvaros pārrunāta arī situācija Austrumukrainā. Puses bija vienisprātis, ka ekonomiskās sankcijas pret Krieviju ir jāturpina līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei.

Londonā Baltijas parlamentārieši nolika ziedus pie parlamenta un parakstījās līdzjūtības grāmatā saistībā ar 22.martā notikušo teroraktu.

Apvienotajā Karalistē Baltijas parlamentārieši tiekas ar parlamenta Aizsardzības komisijas vadītāju Krispinu Blantu (Crispin Blunt) un Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Džulianu Lūisu (Julian Lewis). Tāpat Latvijas, Lietuvas un Igaunijas deputāti tiekas ar valsts ministru Deividu Džonsu (David Jones), kurš strādā ar jautājumiem, kas saistīti ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības, kā arī Eiropas un Amerikas lietu valsts ministru Elanu Dankanu (Alan Duncan).

Vizītes ietvaros Baltijas parlamentārieši piedalījās apaļā galda diskusijā domnīcā “Chatham House”, kurā tika runāts par jautājumiem, kas skar Eiropu, Eirāziju, Ukrainu un Krieviju. Tāpat baltieši piedalījās diskusijā Karaliskajā aizsardzības un drošības studiju institūtā.

Apvienotās Karalistes parlamentā Baltijas deputāti tikās ar parlamentā pārstāvēto politisko partiju deputātiem, tostarp no deputātu grupām sadarbībai ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt