Saeima nosaka Satversmes tiesas tiesnešu pilnvaru izbeigšanās kārtību prejudiciāla lēmuma pieprasīšanas gadījumā

(16.03.2017.)

Saeima ceturtdien, 16.martā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Satversmes tiesas likumā, nosakot izņēmumu no vispārējās kārtības, kādā izbeidzas Satversmes tiesas (ST) tiesneša pilnvaras, gadījumā, kad ST pieņem lēmumu par jautājuma uzdošanu Eiropas Savienības Tiesai (EST) un aptur tiesvedību. 

Grozītais likums paredz, ka tiesnesim, kuram pilnvaras izbeigušās likumā noteiktajā kārtībā, prejudiciāla lēmuma pieņemšanas gadījumā, kad ST lēmusi tiesvedību apturēt, lai uzdotu jautājumu EST, pilnvaras izbeidzas 2017.gada 31.martā.   

Patlaban likums noteic, ka Satversmes tiesas tiesnesis, kura pilnvaras izbeidzas saistībā ar pilnvaru termiņa notecējumu vai vecuma sasniegšanu, turpina pildīt savus pienākumus līdz sprieduma pasludināšanai ST lietās, kuru izskatīšana tiesas sēdē uzsākta ar viņa piedalīšanos. 

Likums grozīts, jo nepieciešams regulējums situācijām, kad ST tiesnesis pēc likumā noteiktā pilnvaru termiņa beigām turpina veikt savus pienākumus arī tad, ja konstitucionālā tiesa lēmusi attiecīgo lietu apturēt un uzdot jautājumu prejudiciāla nolēmuma pieņemšanai. Sprieduma pasludināšana iespējama tikai pēc EST nolēmuma pieņemšanas, ko nav iespējams prognozēt, līdz ar to attiecīgās lietas pabeigšanas laiks nav precīzi nosakāms. 

Satversmes tiesa iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgajā Saeimas Juridiskajā komisijā norādījusi, ka divi ST tiesneši turpina strādāt tiesā jau vairāk nekā 10 gadus, un Saeima pagājušā gada decembrī apstiprinājusi divus jaunus tiesnešus. Ņemot vērā šo situāciju, radusies neskaidrība par tiesnešu rotācijas īstenošanas laiku un kārtību prejudiciāla lēmuma pieņemšanas gadījumā, vēstulē Juridiskajai komisijai uzsvēris Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš. 

Grozījumi Satversmes tiesas likumā stāsies spēkā šī gada 30.martā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt