Saeima rīt lems par Latvijas un ASV sadarbības līguma aizsardzības jomā ratificēšanu

(15.03.2017.)

Saeima ceturtdien, 16.martā, galīgajā lasījumā lems par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā. Līgums nosaka ietvaru Latvijas un ASV sadarbībai aizsardzībā, kā arī detalizēti noteic ASV bruņoto spēku un tiem piederošo personu, kā arī līgumdarba izpildītāju tiesību un pienākumu apjomu, uzturoties Latvijā. 

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par Satversmes tiesas likuma grozījumiem, kas nepieciešami, lai noteiktu Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru izbeigšanos gadījumā, kad tiesa pieņem lēmumu par jautājuma uzdošanu Eiropas Savienības Tiesai prejudiciāla lēmuma pieņemšanai un aptur tiesvedību līdz lēmuma spēkā stāšanās brīdim.  

Deputāti skatīs arī galīgajam lasījumam sagatavotos grozījumus Valsts civildienesta likumā. Tie nepieciešami, lai noteiktu, ka ierēdni valsts interesēs var pārcelt profesionālā dienesta karavīra amatā. 

Izskatīšanai pirmajā lasījumā rītdienas sēdes darba kartība ir grozījumi trīs likumos, kas rosināti, lai pilnveidotu Latvijas armijas sadarbību ar sabiedrotajiem NATO un Eiropas Savienībā (ES), un likumprojekts, ar kuru plānots ratificēt Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu Papildu protokolu, lai varētu kriminalizēt vairākus jaunus noziegumu veidus, kas saistīti ar terorismu un par kuriem ne nacionālā, ne starptautiskā līmenī līdz šim nebija paredzēta kriminālatbildība. 

Ceturtdienas sēdē Saeima lems arī par vairāku Saeimā iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū Trauksmes cēlēju aizsardzības likuma projekts, kas izstrādāts, ņemot vērā ANO rekomendāciju pretkorupcijas jomā trauksmes cēlēju tiesiskai aizsardzībai. 

Parlaments arī lems, vai komisijām nodot likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt līgumu starp Latviju, Lietuvu un Igauniju par Rail Baltic/Rail Baltica dzelzceļa savienojuma izveidi. Tā mērķis ir veicināt Eiropas sliežu platuma publiskās lietošanas dzelzceļa projekta īstenošanu, lai Baltijas valstis un to galvaspilsētas pilnībā integrētu Eiropas Savienības dzelzceļu sistēmā un Eiropas transporta tīklā. 

Izskatīšanai komisijās plānots nodot arī grozījumus Informācijas tehnoloģiju drošības likumā un Elektronisko sakaru likumā, kas paredz stiprināt pasākumus kiberdrošības jomā, tostarp iespēju atslēgt “.lv” domēna vārdu drošības incidenta gadījumā. 

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī kolektīvais iesniegums par progresīvu nodokļu sistēmu. 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūgusi Saeimu rītdien konceptuāli lemt par grozījumiem Nacionālās drošības likumā un Komerclikumā. Izmaiņas nepieciešamas, lai noteiktu ierobežojumus nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām. 

Saeimas 16.marta sēdes darba kārtībā ir 22 jautājumi. 

Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana un deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā