Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt līdz 18 dienām pirms pašvaldību vēlēšanām

(09.02.2017.)

Saeima ceturtdien, 9.februārī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Izmaiņas paredz, ka vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs ir reģistrēts, varēs mainīt ne vēlāk kā 18 dienas pirms pašvaldību vēlēšanām, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām. 

Pārceļot beigu termiņu, kādā vēlētājs drīkst mainīt savu vēlēšanu iecirkni, tiek nodrošināta iespēja vēlēšanu iecirkņu maiņu pietuvināt pašām vēlēšanām, par likumprojekta virzību atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē iepriekš sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Līdz ar to termiņš iecirkņa maiņai ir par vienu nedēļu ilgāks un noslēdzas tuvāk vēlēšanām, kad vēlētājiem varētu būt lielāka skaidrība par ērtāko iecirkni, kurā balsot vēlēšanu dienā. 

Līdz šim par savu vēlmi mainīt vēlēšanu iecirkni likumā noteiktajos gadījumos vēlētājam jāpaziņo ne vēlāk kā 25 dienas pirms vēlēšanām, pašam personiski iesniedzot iesniegumu jebkurai pašvaldībai vai tās dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. 

Atbalstu Vēlētāju reģistra likuma grozījumiem komisijas sēdē iepriekš pauda arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis, apliecinot, ka 18 dienas pirms vēlēšanām patlaban ir minimālais iespējamais termiņš, kādā var sagatavot ziņojumus pašvaldībām par vēlētājiem, kuri jāiekļauj vēlēšanu sarakstos.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde