Deputāti analizēs Satversmes normas par Valsts prezidenta aizvietošanu un politisko atbildību

(20.01.2017.)

Saeimas Juridiskās komisijas darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai otrdien, 24.janvārī, diskutēs par Satversmes normām, kas nosaka Valsts prezidenta aizvietošanas kārtību, kā arī to, ka Valsts prezidents nenes politisko atbildību.

„Par pantiem, ko analizēsim šajā sēdē, tiesību ekspertu viedokļi atšķiras. Pēc tam, kad bijušie parlamenta spīkeri būs dalījušies savā pieredzē par prezidenta aizvietošanu, lemsim, vai nav nepieciešami kādi uzlabojumi mūsu konstitūcijā vai normatīvajos aktos,” informē darba grupas vadītājs Ringolds Balodis. Viņš piebilst, ka līdzšinējā darba grupas analīze rāda, ka Satversme, lai arī labi strukturēta un ilgstoši darbojusies, to attiecīgi interpretējot, tomēr ir jāgroza.

„Satversme nedrīkst raidīt nepareizus signālus valsts pārvaldei. Valsts prezidenta politiskās atbildības neesamība, kas nostiprināta Satversmes 53.pantā, manuprāt, ir viens liels pārpratums, kas radījis politiķos un amatpersonās greizu izpratni par to, kas ir atbildība. Protams, ka prezidents ir atbildīgs, turklāt politiski. Nevar rosināt Saeimas atlaišanu vai pārstāvēt valsti un būt bez atbildības,” uzsver R.Balodis.

Uz 24.janvāra sēdi aicināta Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kā arī visi bijušie Saeimas priekšsēdētāji - Anatolijs Gorbunovs, Ilga Kreituse, Alfreds Čepānis, Jānis Straume, Ingrīda Latimira (Ūdre), Indulis Emsis, Gundars Daudze un Solvita Āboltiņa. Sēdē piedalīsies arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un eksprezidents Valdis Zatlers.

Sēdē tiks analizēts Satversmes 52.pants. Tas paredz, ka Valsts prezidentu aizvieto Saeimas priekšsēdētājs. Tāpat sēdē aplūkos Satversmes 53.pantu, kas teic, ka Valsts prezidents par savu darbību politisko atbildību nenes un visiem viņa aktiem jābūt līdzparakstītiem no ministru prezidenta vai attiecīgā ministra.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau astoņas deputātu darba grupas sēdes, un lielākā daļa Satversmes 3.nodaļas „Valsts prezidents” pantu jau ir izskatīti. Darba grupa savu darbu plāno pabeigt ar ziņojumu par Satversmes 3.nodaļu. To plānots paveikt 2017.gada pavasarī.

Lai nodrošinātu darba pārskatāmību, Saeimas mājaslapā izveidota atsevišķa sadaļa, kurā ikvienam ir iespēja aplūkot visu darba grupas sēžu videoierakstu arhīvu un sēžu protokolus.

Darba grupas sēde notiks otrdien, 24.janvārī, pulksten 15.00 Saeimas Budžeta (nodokļu) un finanšu komisijas sēžu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā, un tai tiešraidē varēs sekot līdzi arī Saeimas mājaslapā.


Papildu informācija par darba grupu Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā