Būtiski samazinās izmaksas valsts robežas joslas nostiprināšanai zemesgrāmatā

(11.01.2017.)

Lai ierakstītu zemesgrāmatā valsts robežas joslas zemes vienības, vairs nebūs nepieciešams sagatavot zemes robežu plānu. Tas ļaus būtiski ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, jo nebūs jāveic finansiāli ietilpīgie zemes uzmērīšanas darbi. To paredz grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”, kas trešdien, 11.janvārī, konceptuāli atbalstīti Saeimas Juridiskajā komisijā.

Zemes robežu plāna vietā par valstij piederošajiem vai piekrītošajiem zemes gabaliem, uz kuriem atrodas valsts robežas josla, varēs iesniegt informāciju no valsts kadastra sistēmas par zemes gabala platību un izvietojumu apvidū.

Telpisko datu iegūšana no kadastra sistēmas ir vairākkārt lētāka nekā uzmērīšanas darbu veikšana – prognozētās izmaksas samazināsies no 750 eiro uz 51,20 eiro par vienu kilometru. Tas kopumā ļaus ietaupīt vairāk nekā 720 tūkstošus eiro, norāda likumprojekta autori.

Kopumā zemesgrāmatā nostiprināma josla gar robežu ar Krieviju, Baltkrieviju un Lietuvu vairāk nekā 1040 kilometru garumā.

Likuma izmaiņas trīs lasījumos vēl jāsaka Saeimā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt