Lai uzlabotu likumdošanas kvalitāti, Saeimā sāks darbu Analītiskais dienests

(09.01.2017.)

Saeimas Prezidijs pirmdien, 9.janvārī, apstiprināja jaunas parlamenta struktūrvienības – Analītiskā dienesta – nolikumu. Tas būs spēkā no 2017.gada 1.marta. 

Analītiskā dienesta mērķis būs nodrošināt aprakstošu un analītisku pētījumu veikšanu, lai uzlabotu Saeimā izskatāmo likumprojektu kvalitāti, novērtētu Saeimā pieņemto likumu efektivitāti, kā arī sniegtu atbalstu likumdevējam lēmumu pieņemšanas procesā un kontrolē pār izpildvaru. 

Dienests analītiskos pētījumus varēs veikt, pamatojoties uz Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīgu lēmumu, pēc Saeimas komisiju pieprasījuma, vai arī vismaz divu frakciju vadītāju vai vadītāju vietnieku parakstīta attiecīgo frakciju ierosinājuma, kuru parakstījuši kopumā 20 Saeimas deputāti. 

Jaunā struktūrvienība varēs veikt gan likumprojektu ex ante un ex post izvērtēšanu, gan veikt salīdzinošo analīzi vai izmaksu analīzi. 

Analītisko pētījumu izstrādei dienests varēs piesaistīt arī ārpakalpojumu. Dienesta uzdevums šajā gadījumā būs sniegt organizatorisko, koordinējošo un konsultatīvo atbalstu pētījuma pasūtīšanas procesā, kā arī uzraudzīt pētījuma izstrādi. 

Analītiskajā dienestā ietilps arī Saeimas Bibliotēka, kas veiks savus līdzšinējos uzdevumus. Tā parlamentāriešiem nodrošinās bibliotēkas pakalpojumus, pēc deputātu un Saeimas struktūrvienību pieprasījuma nodrošinās tās krājumā esošās informācijas pieejamību un izmantošanu, kā arī aprakstošu pētījumu sagatavošanu. Tāpat Saeimas Bibliotēka nodrošinās informācijas apmaiņu ar citu valstu parlamentiem. 

Jauno Saeimas struktūrvienību veidos tā vadītājs, pētnieki, kā arī Bibliotēkas vadītājs un darbinieki. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt