Lolita Čigāne: Latvijas interesēs ir iespējami “maigs” Brexit

(24.11.2016.)
Galerija

“Latvijas interesēs ir iespējami “maigs” Brexit jeb Ziemeļīrijas un Lielbritānijas Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Galvenā mūsu valsts interese – Latvijas valstspiederīgo tiesiskais statuss Lielbritānijā; vēlamies, lai šajā jautājumā saglabātu pašreizējo regulējumu,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Komisija 24.novembra sēdē apstiprināja sākotnējo mūsu valsts nacionālo pozīciju par Latvijas interesēm iespējamajās Eiropas Savienības (ES) un Apvienotās Karalistes sarunās par izstāšanos no ES.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sēdē uzsvēra, ka sagatavotā sākotnējā Latvijas pozīcija ir pirmais mēģinājums formulēt mūsu valsts nostāju un nākamgad tā vairākkārt tiks precizēta. Patlaban formulēti pamatprincipi, kurus Latvija uzskata par būtiskiem iespējamajās Brexit sarunās, tostarp pozīcijā uzsvērts, ka mēs nedrīkstam izturēties augstprātīgi pret Lielbritānijas pilsoņu pausto gribu un ka Latvijas pamatinterese ir Lielbritānijā dzīvojošo valstspiederīgo liktenis.

E.Rinkēvičs arī akcentēja, ka ES, tostarp Latvijas, interesēs ir iespējami ātri saprast Lielbritānijas turpmāko rīcību Brexit jautājumā un nostāju, kā tā redz attiecības ar ES Brexit gadījumā, proti, piedāvājumam par ES un Lielbritānijas turpmāko sadarbību jānāk no pašas Lielbritānijas, jo Brexit ir Lielbritānijas iniciatīva. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka ES valstu vidū ir vienprātība - nav iespējama situācija, ka “Lielbritānija pamet Eiropas Savienību un vēl saņem prēmiju”.

Komisijas deputāti uzsvēra, ka patlaban ir virkne arī citu neskaidru jautājumu, piemēram, par Latvijas valstspiederīgo – bērnu - tiesību aizsardzību, sociālie jautājumi un citi. E.Rinkēvičs sacīja, ka tie jautājumi, kas netiks atrisināti Brexit sarunās, būs jārisina divpusēji.


 Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā