Ieviesīs obligātus būvniecības tipveida līgumus publiskajos iepirkumos

(31.10.2016.)

Lai mazinātu strīdus būvniecības procesā un līdzsvarotu pušu savstarpējās tiesības, plānots ieviest obligātus būvniecības tipveida līgumus publiskajos iepirkumos. To paredz Saeimā pirmdien, 31.oktobrī, ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstītie grozījumi Būvniecības likumā.

Grozījumi paredz uzdevumu valdībai noteikt būvniecības tipveida līgumu paraugus un gadījumus, kad tie nepieciešami. Likumprojekta autori norāda, ka patlaban būvniecības nozarē nav noteikts saistošs tipveida līgums. Šobrīd izmanto pieejamos tipveida līgumu paraugus vai arī katrā konkrētā gadījumā izstrādā jaunus, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi. Tādējādi tas katram pasūtītājam rada papildu izmaksas. Tipveida līgumu piemērošana būtu obligāta publiskajos iepirkumos, teikts likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz ieviest elektronisku būvprojektu saskaņošanu būvniecības informācijas sistēmā. Tas nepieciešams, lai paātrinātu būvprojektu izskatīšanu, kā arī atvieglotu darbu pasūtītājam. Būvprojektu saskaņošana elektroniski būs obligāta valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī inženiertīklu īpašniekiem. Patlaban ievērojamu daļu būvniecības izmaksu projektēšanas laikā veido tieši būvniecības ieceres dokumentācijas, būvprojekta saskaņošanas dažādu personu starpā, norādījuši likuma grozījumu autori.

Plānots, ka minētās normas būvniecībā stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Par Būvniecības likuma grozījumiem galīgajā lasījumā Saeimā plānots lemt 23.novembrī.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt