Jānis Vucāns Strasbūrā: stabilitāti Eiropā būtiski ietekmē sadarbība ar tās austrumu kaimiņiem

(16.09.2016.)

Stabilitāte Eiropā balstās ciešā ilgtermiņa sadarbībā ar tās austrumu kaimiņiem, uzsvēra Baltijas Asamblejas (BA) prezidents Jānis Vucāns, Strasbūrā piedaloties Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu spīkeru konferencē. J.Vucāns uzstājās konferences otrajā sesijā - Nacionālie parlamenti un Eiropas Padome: kopīgs darbs demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma stiprināšanā.

 “Ir svarīgi atbalstīt Eiropas Savienības Austrumu partnerības valstis, lai palīdzētu tām stiprināt demokrātiju. Taču spēcīgu un noturīgu demokrātiju nevar panākt īsā laikā, jo tās īstenošana prasa laiku. Nav šaubu, ka ilgtermiņā jebkuras valsts pilsoņiem pamatā ir nepieciešama stabila demokrātija. Turklāt iekšējo uzticību demokrātijai vecina arī valsts sociālie apstākļi un labklājība,” akcentēja J.Vucāns.

Palīdzēt Austrumu partnerībai stiprināt demokrātiju, cilvēktiesības un tiesiskumu ir Baltijas Asamblejas reakcija gan uz vēsturiskiem, gan aizvien jauniem izaicinājumiem, ar ko saskaras mūsdienu sabiedrība, apliecināja J.Vucāns. Viņš norādīja, ka labs piemērs tam ir BA un Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas (GUAM) Parlamentārās Asamblejas sadarbība, kas veicina šo valstu demokrātijas attīstību, cilvēktiesību un tiesiskuma ievērošanu.

BA prezidents arī uzsvēra ilgtermiņa politiku, par kuru Eiropai nevajag aizmirst laikā, kad tā saskaras ar dažādiem izaicinājumiem savā reģionā: “Grūtības slēpjas apstāklī, ka visi jautājumi jārisina vienlaikus. Tomēr tam nevajadzētu kalpot par ieganstu, lai atkāptos uz politisku solījumu un vienošanās līmeni attiecībā uz problēmām, kas ir jārisina nekavējoties.”

Akcentējot drošības, demokrātijas un labklājības izaicinājumus Eiropā un to, ka tie pat visattīstītākajām valstīm ir likuši mainīt savu politiku, J.Vucāns pauda pārliecību, ka šie jaunie izaicinājumi nav atturējuši valstis no savu mērķu sasniegšanas, bet tieši otrādi – tie ir aicinājuši veidot ciešāku valstu sadarbību, saliedētību un vienotību. J.Vucāns sacīja, ka BA savā sadarbības formātā turpinās palīdzēt stiprināt Eiropas pamatvērtības – demokrātiju, cilvēktiesības un tiesiskumu - arī ārpus Eiropas Savienības robežām.

J.Vucāns šajās dienās Strasbūrā piedalās Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu spīkeru konferencē, kurā kā Baltijas Asamblejas prezidents pārstāv šo triju Baltijas valstu starpparlamentārās sadarbības organizāciju.

Informācija par BA:

Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā