Saeimas namā sanāks desmitais Saeimas un NVO forums

(09.06.2016.)

Piektdien, 10.jūnijā, Saeimas namā norisināsies Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) 10.forums. 

Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe. 

Forums notiks trīs paralēlās darba sesijās. Pirmā sesija būs veltīta drošības jautājumiem. Ņemot vērā, ka mūsdienās civiliedzīvotāji aizvien biežāk kļūst par mērķi draudu īstenošanai dažādās ģeopolitiskajās interesēs, ir svarīgi Latvijas iedzīvotājus sagatavot iespējamām provokācijām un informēt, kā adekvāti reaģēt uz tām, ievērojot normatīvo regulējumu un demokrātijas principus. Drošības jautājumu sesiju vadīs Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe. 

Otrajā foruma sesijā dalībnieki diskutēs par labu pārvaldību – publiskās pārvaldes un sabiedrības sadarbību, pievēršoties arī lobisma regulējuma problemātikai. Labas pārvaldības sesiju vadīs Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un sabiedrības par atklātību “Delna” jurists Gundars Jankovs. 

Foruma trešā paralēlā sesija būs veltīta jauniešiem, NVO un izglītības nākotnei Latvijā. Tās dalībnieki runās par kompetencēs balstīta vispārējās izglītības satura ieviešanas gaitu un šīs reformas ieguvumiem. Klātesošie diskutēs, kā panākt, lai jaunieši tieši izglītības iestādēs kļūtu par pilsoniski aktīviem iedzīvotājiem un kā neformālās izglītības pamatprincipus, piemēram, brīvprātīgo darbu, integrēt mācību procesā. Jaunatnes jomas sesiju vadīs Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars un Latvijas Jaunatnes padomes prezidents Emīls Anškens. 

Pēcpusdienā plānota diskusija par valsts un NVO sadarbības nākamajiem desmit gadiem. Pasākuma dalībnieki analizēs līdzšinējos veiksmes stāstus un runās par demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšanu Latvijā. Tāpat forumā diskutēs par valsts un nevalstiskā sektora sadarbību Latvijas simtgades kontekstā, sabiedrības saliedētību, NVO un valsts sadarbības mehānismiem, finansējumu, integrētu pieeju politikas plānošanā un ieviešanā, kā arī par drošumspēju kontekstā ar Latvijas sabiedrības redzējumu par Latvijas, Eiropas un pasaules nākotnes izaicinājumiem. Diskusiju vadīs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš. 

Diskusijā par valsts un NVO turpmāko sadarbību uzrunas teiks Saeimas deputāts, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis, Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Savukārt paneļdiskusijā uzstāsies Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, Latvijas Zaļās kustības valdes loceklis, Latvijas Lauku foruma padomes loceklis Āris Adlers, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra un biedrības “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare. 

Pēc darba sesijām tiks sniegti ziņojumi par katru no sesijām. 

Foruma izskaņā tā dalībnieki pulcēsies uz kopīgu foto Saeimas Sēžu zālē. 

Forums darbu rītdien sāks pulksten 10.00, tā norisei interesenti varēs sekot līdzi tiešsaistē www.saeima.lv, un visi foruma materiāli pēc pasākuma būs pieejami Saeimas mājaslapā. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis būs jau desmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē Saeima sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

 

Programma

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt