Saeimā analizēs TTIP sarunās panākto un nolīguma ietekmi uz Latviju

(09.06.2016.)

Rudenī parlamentā gaidāmas visaptverošas diskusijas, kurās deputāti kopā ar nozaru ekspertiem, sociālajiem partneriem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem analizēs Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu brīvās tirdzniecības nolīguma jeb TTIP sarunās panākto un nolīguma ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, informē Rihards Kols, kurš vada Saeimas Eiropas lietu komisijas darba grupu diskusiju cikla par TTIP organizēšanai.

Diskusijās īpašu uzmanību plānots veltīt jautājumiem, kas uzskatāmi par Latvijas “sarkanajām līnijām” un par kuriem izskanējušas sabiedrības bažas, tostarp par vides un pārtikas drošības aspektiem un ģenētiski modificētajiem organismiem, norāda R.Kols un atzīmē, ka darba grupa diskusiju ciklā aicinās piedalīties arī Eiropas Komisijas un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Latvijā pārstāvjus.

Paredzēts, ka Saeimā notiks trīs tematiskas diskusijas – par piekļuvi tirgum, par sadarbību regulējuma jomā un par noteikumiem, kas ietverti TTIP.

Darba grupā, kas organizēs diskusijas Saeimā, strādā Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputāti, kā arī Saeimas komisiju un frakciju deleģēti deputāti - Lolita Čigāne, Vitālijs Orlovs, Edvards Smiltēns, Guntis Kalniņš, Igors Pimenovs, Inguna Sudraba un Artuss Kaimiņš.

Darba grupa uz pirmo sēdi sanāca šonedēļ – 7.jūnijā, un tajā piedalījās arī Ārlietu ministrijas pārstāvji, kas strādā ar ārējās tirdzniecības, ekonomisko sakaru un investīciju jautājumiem.

Sarunas par TTIP tika sāktas 2013.gadā, un līdz šim ir notikušas 13 sarunu kārtas. Ar nolīgumu iecerēts novērst tirdzniecības šķēršļus - tarifus, nevajadzīgus noteikumus un ierobežojumus ieguldījumiem dažādās ekonomikas nozarēs, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību starp Eiropas Savienību un Amerikas Savienotajām Valstīm. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā