Saeimas Izglītības komisija atzinīgi vērtē nozares ministra plānus izglītības kvalitātes veicināšanai

(05.04.2016.)
Galerija

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 5.aprīlī, atzinīgi novērtēja jaunā izglītības ministra Kārļa Šadurska izklāstītos plānus, kā veicināt izglītības kvalitāti Latvijā, un uzsvēra kvalitāti kā svarīgāko prioritāti, veicot nozares reformas.

„Šodienas sēdē tika iezīmēta kompleksa pieeja, kas vērsta uz izglītības kvalitātes stiprināšanu. Skolēniem jānodrošina pēc iespējas labākas izglītības iespējas, tajā pašā laikā neaizmirstot par konkurētspējīgu atalgojumu pedagogiem. Jaunais skolotāju darba samaksas modelis iet roku rokā ar izglītības kvalitātes veicināšanu,” uzsver Izglītības komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Sēdē deputātiem izglītības ministrs izklāstīja iecerētās pārmaiņas, norādot uz trīs gadu pārejas periodu. Ministrs akcentēja, ka reformējot nozari, galvenā uzmanība jāvelta izglītības saturam, infrastruktūras nodrošināšanai, kā arī pedagogu atalgojumam.

Runājot par jauno pedagogu darba samaksas modeli, ministrs uzsvēra, ka šobrīd tiek strādāts pie tā, lai līdz jūnijam būtu izvēlēts optimālākais risinājums skolotāju darba apmaksai. 2016.gada budžetā jau papildus rezervēti deviņi miljoni eiro pedagogu atalgojuma palielinājumam.

Ministrs deputātiem norādīja arī uz diviem problēmjautājumiem, ko rada atalgojuma modeļa maiņa. K.Šadurskis uzsvēra, ka papildu finansējums jārod pirmsskolas izglītības pedagogu atalgojumam, kā arī jārisina jautājums par atalgojumu augstākajās mācību iestādēs.

Tāpat K.Šadurskis uzsvēra, ka jāstrādā pie skolu tīkla sakārtošanas, un informēja deputātus, ka no šī gada septembra vairs nebūs iespējams veidot apvienotās klases 7.-9.klašu skolēniem.

Ministra redzējums atbilst Saeimas dotajam uzvedumam par „ideālā skolu tīkla” izveidi, kas ietver kvalitatīvu vispārējās izglītības iestāžu tīkla un skolēnu mobilitātes nodrošināšanu, uzsver Izglītības komisijas priekšsēdētāja I.Viņķele. Ar Saeimas lēmumu Ministru kabinetam uzdots pienākums izstrādāt „ideālā” izglītības iestāžu tīkla telpisku kartējumu, kura pamatā ir izglītības kvalitāte, vienoti izveides kritēriji un atbalsta pasākumi.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666681864441
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde