Personai, kas uz laiku aizvieto amatpersonu, būs valsts amatpersonas statuss

(30.03.2016.)

Par valsts amatpersonu būs uzskatāma arī persona, kas uz laiku pilda citas valsts amatpersonas pienākumus. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā trešdien, 30.martā, otrajam lasījumam atbalstītie grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā

“Sākotnēji likumprojekta autori valsts amatpersonas statusu rosināja noteikt zemessargiem, kuri pilda ilgstošā prombūtnē esoša profesionālā dienesta karavīra pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkos. Tomēr komisijā lēmām, ka ir nepieciešams vispārīgs regulējums gadījumiem, kad persona uz laiku aizvieto amatpersonu, neizceļot kādu vienu konkrētu cilvēku grupu,” iepriekš atzīmēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Plānots, ka uz šādām amatpersonām attieksies visi likumā paredzētie noteikumi, kuri attiecas uz valsts amatpersonu, kuru tā aizvieto. 

Persona valsts amatpersonu varēs aizvietot uz laiku, bet ne ilgāk kā uz pusotru gadu, piemēram, kārtējā atvaļinājuma vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Šādos gadījumos institūcijas vadītājs varēs atļaut attiecīgu amatu savienošanu, ja tas nerada interešu konfliktu un nekaitē valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai. 

Grozījumi paredz, ka personai, kas uz laiku aizvieto amatpersonu, valsts amatpersonas deklarācija, stājoties amatā, būs jāiesniedz tikai tad, ja attiecīgos amata pienākumus tā pilda ilgāk nekā vienu mēnesi. 

Grozījumus likumā sākotnēji rosināja Aizsardzības ministrija, ņemot vērā, ka zemessargiem ir iespēja uz laiku aizvietot prombūtnē esošus profesionālā dienesta karavīrus, kā arī aizpildīt vakances Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) ar atbilstošiem speciālistiem. Savukārt bijušajiem karavīriem, kuri pēc dienesta kļuvuši par zemessargiem un izmanto iespēju aizvietot NBS karavīrus, šī ir iespēja saglabāt savas profesionālās iemaņas un ciešu saikni ar bruņotajiem spēkiem, iepriekš atzīmēja likumprojekta autori. 

Tāpat likumprojekts paredz, ka arī zemessargi, kuri bijuši starptautiskajās operācijās, var saņemt dažādus pakalpojumus un atlaides, ko piedāvā uzņēmumi, individuālie komersanti, zemnieku un zvejnieku saimniecības, un tas netiks uzskatīts par dāvanu. 

Grozījumus likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” otrajā lasījumā Saeimā plānots izskatīt 7.aprīļa parlamenta sēdē, informē komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā