Ināra Mūrniece: mūsu spēka avots – gatavība aizsargāt savu valsti kopā ar uzticamiem sabiedrotajiem

(25.03.2016.)
VideoGalerija

“Tas arī ir mūsdienu Latvijas spēka avots – mūsu ticībā, uzticībā un gatavībā celt un aizsargāt savu valsti kopā ar uzticamiem sabiedrotajiem. Sabiedroto klātbūtne mums šodien sniedz jaunu un spēcīgu pamatu ticēt, ka 25.marts mūsu vēsturē vairs neatgriezīsies,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 25.martā, uzrunājot klātesošos komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltītajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Šajā dienā pirms 67 gadiem sākās viena no baisākajām dienām mūsu valsts vēsturē – 1949.gada 25.marta deportācija, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. “Tas bija dziļš un sāpīgs cirtiens mūsu tautas sakņu sistēmā. Tas, ko staļiniskais režīms starptautiski netraucēti nodarīja Baltijas tautām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, bija sevišķi smags noziegums. Noziegums pret cilvēci. Un tam nav noilguma!” uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvijā grūti atrast ģimeni, kuru šīs deportācijas neskāra tieši vai radu lokā. “Arī mana dzimta mērojusi šos sāpju ceļus. Un mums jāpiemin un jāciena sava pagātne. Tādēļ, lai spētu stiprāk noticēt savai nākotnei, tādēļ, lai ar pateicību pieņemtu šodienu.”

Vienlaikus I.Mūrniece atzina, ka arī šodiena nav vienkārša. “Mēs šeit esam pulcējušies tikai dažas dienas pēc nežēlīgajiem terora aktiem Briselē, ko taču dēvē par Eiropas sirdi. Eiropa ir sastapusies ar jauna tipa terorismu, ar ko pirmo reizi Rietumu pasaule saskārās 11.septembrī 2001.gadā, ar to, ko nesen piedzīvoja Francija. Tagad tas barbariski ielauzies Briselē, kur ik dienas strādā arī simtiem cilvēku no Latvijas. Šis terorisms ir vērsts pret mūsu civilizācijas pašiem pamatiem, pret to civilizēto sabiedrību, ko uzskatām par eiropeiskās un arī latviskās dzīvesziņas iemiesojumu,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Ir tikai viens veids, kā ar to cīnīties, proti, Eiropai ir jāatrod jauna sadarbības un savas pastāvēšanas paradigma. Ir jāatrod jauns centrtieces spēks, kas spēj mūs saturēt kopā – spēcīgā Eiropas kopienā, kurā katrs neskatās uz savu pusi; spēcīgā NATO, kuru neviens nespēj vājināt; konstruktīvā Baltijas valstu sadarbībā un uzticamā saliedētības sajūtā mūsu Latvijā, uzsvēra I.Mūrniece. 



Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666357912665
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5HroREowSVY
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima