Saeimas komisija: iedzīvotājiem jānodrošina plašāka un efektīvāka pieeja valsts un pašvaldību pakalpojumiem

(08.03.2016.)

Lai iedzīvotājiem nodrošinātu plašāku un efektīvāku pieeju valsts pārvaldes un pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem un noteiktu vienotu kārtību valsts sniegto pakalpojumu sniegšanas jomā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 8.martā, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā. 

“Pagājušā gada septembrī komisijā apspriedām iniciatīvu veidot jaunu likumu par publiskajiem pakalpojumiem, taču tā neguva viennozīmīgu atbalstu. Tāpēc rosinājām vērtēt, vai lietderīgāk nebūtu grozīt spēkā esošo regulējumu, un šodien nolēmām virzīt tālāk piedāvājumu ar dažiem pantiem papildināt Valsts pārvaldes iekārtas likumu, nevis veidot jaunu likumu,” komisijas lēmumu skaidro Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Ar grozījumiem paredzēts uzdot Ministru kabinetam (MK) noteikt pakalpojumu uzskaites, kvalitātes kontroles un sniegšanas kārtību, kā arī vienoto klientu apkalpošanas centru veidus, sniegto pakalpojumu apjomu un pakalpojumu sniegšanas kārtību.   

Izmaiņas paredz papildināt likumu arī ar nosacījumu, ka valsts pārvalde pakalpojumus sniedz elektroniski, ja tas ir iespējams un lietderīgi. MK būs jānosaka kārtība, kādā tiek veikta pakalpojumu elektronizācija un nodrošināta e-pakalpojumu pieejamība. 

Paredzēts arī pilnveidot vienoto pakalpojumu portālu latvija.lv - nodrošināt informācijas pārskatāmību par pakalpojumiem, kā arī aktualizēt pieejamo pakalpojumu katalogu. Pakalpojumu portāla pārzini, tā pienākumus un atbildību, portāla izmantošanas un pārvaldības kārtību, kā arī kataloga vešanas kārtību un tajā ietveramo informāciju noteiks MK.

Attiecīgie noteikumi valdībai būs jāizdod līdz nākamā gada 1.jūlijam. 

Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumus Saeimā plānots skatīt 17.martā, un atbildīgā komisija lūgs Saeimu tos izskatīt arī pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā, informē S.Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt