Lolita Čigāne Gruzijā: iekšpolitiska sadarbība palīdz sasniegt ārpolitikas mērķus

(23.02.2016.)
Galerija

“Latvijas pieredze ceļā uz dalību Eiropas Savienībā un NATO apliecina, ka iekšpolitiska sadarbība palīdz sasniegt ārpolitikas mērķus. Arī Gruzijai, mērojot eirointegrācijas ceļu, būtiski panākt iesaistīto pušu vienprātību par reformu nepieciešamību.” To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne uzsvēra, vizītē Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi tiekoties ar Gruzijas parlamenta un Ārlietu ministrijas amatpersonām.

Sarunās Gruzijas parlamentārieši pateicās Saeimai un Eiropas lietu komisijai par pastāvīgo atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un neatkarībai, tostarp to apliecinot pieņemtajos paziņojumos.

Gruzija ir patiesi tuvs Latvijas draugs, un mūsu interesēs ir Gruzijas ciešāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), sarunās apliecināja Eiropas lietu komisijas vadītāja, uzsverot nepieciešamību pēc iespējas ātrāk ieviest bezvīzu režīmu ar ES. “Mūsu valsts cer uz ātru Eiropas Savienības rīcību, šajā jautājumā pieņemot lēmumus, kas balstīti uz Gruzijas kā Austrumu partnerības valsts sasniegumu individuālu vērtējumu. Būtiski, lai Gruzijā oktobrī plānotās vēlēšanas noritētu atbilstoši starptautiskajiem standartiem, kas ir svarīgi tālākai šīs valsts attīstībai,” sacīja L.Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī apliecināja – lai arī ES dienas kārtībā patlaban ir daudz izaicinājumu, tostarp migrācijas krīze un jautājums par Lielbritānijas palikšanu ES, Latvijas redzeslokā aizvien ir Austrumu partnerība, īpaši apzinoties Krievijas interesi un ietekmi, proti, tā dēvēto maigo varu. Gruzijas parlamenta vicespīkere Manana Kobahidze (Manana Kobakhidze) vēlreiz apliecināja savas valsts vēlmi integrēties ES un NATO un sacīja, ka izaicinājumiem, ar kuriem saskaras ES, nevajadzētu kļūt par šķērsli Gruzijas eiroatlantiskās integrācijas ceļā.

Sarunās Gruzijas amatpersonas akcentēja starptautiskā atbalsta un novērtējuma nozīmi. Bezvīzu režīma ieviešana būtu konkrēts ieguvums, kuru sajustu ikviens iedzīvotājs. Gruzijas puse arī sacīja, ka sabiedrībā šobrīd ir iestājies nogurums no reformu īstenošanas. Savukārt L.Čigāne akcentēja nepieciešamību apzināties, ka reformas ir Gruzijas pašas interesēs. Apzinoties, ka integrācijas process prasa Gruzijas valsts administrācijas stiprināšanu, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē.

Vizītes ietvaros L.Čigāne tikās ar Gruzijas parlamenta vicespīkeri Mananu Kobahidzi (Manana Kobakhidze), Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju Levanu Berdzenišvili (Levan Berdzenishvili), Gruzijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu priekšsēdētāju Giorgi Kahiani (Giorgi Kakhiani) un Gruzijas ārlietu ministra vietnieku Dāvidu Dondua (David Dondua).

 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā