Saeimā pēc Korupcijas novēršanas apakškomisijas iniciatīvas paraksta pretkorupcijas deklarāciju

(09.12.2015.)
VideoGalerija

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija trešdien, 9.decembrī, Starptautiskajā pretkorupcijas dienā aicināja ikvienu amatpersonu un interesentu parakstīt individuālu pretkorupcijas deklarāciju. Iestāties pret korupciju un parakstīt savu apņemšanos šodien Saeimas nama Sarkanajā zālē varēja īpaši tam paredzētā grāmatā.

“Deklarācijas parakstīšana ir katra izšķiršanās jautājums, un tikai kopīgiem spēkiem un pūlēm varam sekmēt korupcijas mazināšanos. Apvienoto Nāciju Organizācijas Pretkorupcijas konvencija ir visaptverošākais līdz šim pieņemtais juridiski saistošais pretkorupcijas dokuments un vienīgais ar patiesi globālu ietekmi,” pirms deklarācijas parakstīšanas sacīja Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs.

Uzsverot korupcijas problēmu risināšanas un konvencijas parakstīšanas nozīmi visā pasaulē, A.Loskutovs norādīja, ka jau 178 valstis, tostarp arī Latvija, ir uzņēmušās saistības korupciju novērst un apkarot, veicināt starptautisku sadarbību, līdzekļu atgūšanu, tehnisku palīdzību un informācijas apmaiņu pretkorupcijas jomā.

“Daži mani kolēģi ir teikuši, ka Saeimas deputāta zvērests ir augstāks par jebkādām deklarācijām, tomēr vēlos atgādināt, ka tas, lai arī uzliek ārkārtīgi svarīgus pienākumus, tomēr neaicina uz aktīvu pretdarbību korupcijai,” akcentēja apakškomisijas priekšsēdētājs. 

Deklarācijas parakstīšanu organizēja Korupcijas novēršanas apakškomisija sadarbībā ar organizāciju “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pirms deklarācijas parakstīšanas klātesošos uzrunāja arī Augstākās padomes deputāts Dainis Īvāns, “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktors Gundars Jankovs un organizācijas “Providus” pētnieks Valts Kalniņš.

Pretkorupcijas deklarācijas grāmatā varēs parakstīties arī pēc 9.decembra, un tā būs pieejama Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas telpās.

Starptautisko pretkorupcijas dienu pasaulē atzīmē jau 12.reizi, pievēršot sabiedrības uzmanību korupcijas problēmām, veicinot izpratni par dažādām korupcijas formām un aicinot uz neiecietību pret tās izpausmēm. Starptautiskā pretkorupcijas organizācija “Transparency International” šogad ir izveidojusi individuālu pretkorupcijas deklarāciju. 

2003.gada 9.decembrī tika parakstīta ANO Pretkorupcijas konvencija. Tā nosoda korupciju kā apkaunojošu noziegumu visā pasaulē neatkarīgi no valstu kulturālā fona un tiesiskās sistēmas, īpaši akcentējot sabiedrības lomu korupcijas novēršanā un apkarošanā. Konvencija formalizē valsts pārvaldes un politiķu pienākumu visās savās darbībās orientēties uz kopējo sabiedrisko labumu.

Pasākuma fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157662063846161
Video: https://www.youtube.com/watch?v=pEuaprHBIVw
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 30.jūnijā